Tinne Vilhelmson Silfvén laddad inför VC-finalen i Lyon. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Jag är jättetaggad!”

Uppdaterad
Publicerad

Dressyrstjärnan Tinne Vilhelmson Silfvén är peppad inför helgens stjärnspäckade VC-final i Lyon. – Alla tre jag har framför mig på världsrankingen är ju med i finalen och de är väldigt svåra att slå. Jag måste göra ett bättre resultat än jag någonsin gjort tidigare, säger hon till SVT Sport.

Tinne Vilhelmson Silfvén har en bra känsla inför avfärden till Lyon. Don Auriello har sett bra ut på träning hemma i Sverige.

– Anton (Don Auriello) känns otroligt fin så det ska bli kul att tävla. Vi har haft en veckas bra träning ihop med ”Lussan” (tränaren Louise Nathhorst), säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

VC-final Lyon 2014

Det har gått otroligt bra för er i USA med fina resultat. Vilket kliv har Anton tagit utvecklingsmässigt under vintern?

– Han blir ständigt lite starkare och fortsätter att utvecklas. Han har inte stannat av och det är det som är så roligt. Det händer något hela tiden. Men det är små, små skillnader. Egentligen är det styrka och mognad och fortfarande samma grundkoncept, att jag vill få ut ännu mer uttryck inne på banan. Jag försöker jobba emot det. Han har lättare och lättare för att utföra det, så det känns bra.

Vad finslipar man på så här nära in på tävling?

– Några små progamdetaljer. Hur jag ska förbereda mig i varje hörn inför varje enskild rörelse med tanke på hur Anton känns just nu den här veckan. Var jag kanske måste rida lite försiktigare och vara glad över det jag har. Man jobbar lite med nulägesanalys, kan man säga. Det är mycket finjustering mellan oss så vi vet var vi står.

Blir man nervös inför tävling även om man är så rutinerad som du?

– Precis innan jag ska åka känns det bara väldigt roligt. Det inträder nästan samma känsla inför varje stor tävling. Det ska bli så himla spännande.

Vad har du för målsättning i Lyon?

– Naturligtvis att rida så otroligt bra som jag bara kan. Alla tre jag har framför mig på världsrankingen är ju med i världscupfinalen. Ska jag slå dem måste jag göra ett bättre resultat än jag någonsin gjort tidigare. Det kräver verkligen att jag lyfter mig ett snäpp till. De är väldigt svåra att slå, men jag ska absolut göra mitt bästa

Hur viktig är den inledande Grand Prixen?

– Det är nog oerhört viktigt att rida bra i det klassiska programmet, för det bäddar lite för inställningen till kürens poäng.

Kommer vi få se några förändringar i programmet i küren? Har du gjort några justeringar?

– Några mindre justeringar gör man varje gång, men inte ett nytt program. Det är samma koncept och samma grundtanke i år. Inga stora överraskningar, mer detaljer.

Hur spännande ska det bli att komma till Lyon? Längtar man efter att få landa där och få starta?

– Jag är jättetaggad! Jag har aldrig tävlat i Lyon så det ska bli spännande. Jag har hört massor om den här tävlingsplatsen. Det är lite för långt att åka dit i vanliga fall.

Fakta

Tinne Vilhelmson Silfvén

Född: 1967

Bor: Upplands Väsby

Häst: Don Auriello

Tidigare VC-finaler: 2013: Göteborg (4), 2012: ’s-Hertogenbosch, Holland (9), 2010: ’s-Hertogenbosch, Holland (12), 2007: Las Vegas, USA (ej till start i küren), 2004: Düsseldorf, Tyskland (8)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VC-final Lyon 2014

Mer i ämnet