Baskettalangen Marcus Eriksson skapade baskethistoria efter ett dåligt filmat youtube-klipp. Foto: SVT

Skottet basketdoldisens supervapen

Uppdaterad
Publicerad

Efter Jonas Jerebko och Jeffrey Taylor undrar säkert många vem som blir nästa svensk i NBA. Svaret finns förmodligen i den lilla spanska staden Manresa. – Det har blivit nästan ett mytiskt snack om Marcus Erikssons skott. Alla pratar om det. Få spelare i Europa skjuter bättre, säger Tommie Hansson, förbundskapten för Sveriges U20-herrar, till SVT Sport.

Drygt 50 kilometer nordost om Barcelona, i hjärtat av Katalonien, ligger Manresa, en lite sömnig handels- och industristad, känd för sin textilproduktion och glas-tillverkning.

Manresa grundades på 1200-talet och det bor knappt 80 000 invånare här. Basketlaget är stadens sportsliga stolthet och svensken Marcus Eriksson är en av stjärnorna.

Att det blev just Manresa för den 20-årige Uppsala-talangen beror på att han under U16-EM för fyra år sedan imponerde stort på det spanska lagets agenter och tränare. Några månader senare gjorde han debut i den spanska ligan.

Den femte oktober 2010 blev Marcus Eriksson den yngste utlänningen att debutera i spanska basketligan ACB när hans Manresa mötte Bilbao. Marcus var då 16 år, 9 månader och 29 dagar.

Okänd i Sverige

Det är inte många i Sverige, utanför basketkretsen, som har hört talas om Marcus Eriksson. De flesta tänker nog på Formel-1-föraren med samma namn. Men med den utveckling som Marcus haft under de senaste åren kommer säkert många att bli varse om vem basketspelaren Marcus Eriksson är.

Efter att ha inlett sin proffskarriär med blygsam speltid i Manresa erbjöd FC Barcelona honom ett fyraårskontrakt där han fick spela i den spanska andraligan tillsammans med två andra svenskar – Ludvig Håkanson och Nicholas Spires.

Inför årets säsong blev han utlånad från Barcelona tillbaka till Manresa för att nu verkligen vara med och konkurrera om startplatserna.

Tackade nej till EM

Eriksson tackade nej till sommarens stora basketfest, i EM i Slovenien, och många frågade sig varför. Anledningen var att han skulle göra sin första hela säsong i Spanien och ville ge ligan, ACB, och sig själv en rejäl chans att visa vem han är.

I ligapremiären mot topplaget Juventut gjorde han 15 poäng och efter den här säsongen har fler fått upp ögonen för svensken.

– Marcus är en naturlig talang. När han kom till oss ville andra coacher ändra på hans skott, men jag sa ifrån. Skottrörelsen, och tajmingen han har när han skjuter, är unik och det ska man överhuvudtaget inte röra, säger Manresas coach Borja Comenge.

”En av Europas största talanger”

Comenge anser att Marcus talang kommer att leda långt inom basketen.

– Han är en av Europas absolut största talanger i sin åldersgrupp. Skottet är det alla fruktar och många motståndare gör allt för att stoppa det. Om Marcus bara förbättrar sin fysik och lägger på sig några kilo till och fortsätter att utvecklas så kommer han att kunna välja och vraka bland proffsanbuden i framtiden.

Eriksson har alltid levererat på hög nivå i alla ungdomslandslag han spelat i – i U16, U18 och nu senast U20, där det mesta av spelet bygger kring honom.

– När han var yngre var han ganska tunn och levde mycket på skottet. Nu har han vuxit till sig och har en fulländad repertoar där han klarar spelet över hela banan, säger U20-herrarnas förbundskapten Tommie Hansson.

Under sommarens U20 EM i Estland snittade Marcus Eriksson 16 poäng per match och osannolika 87 procent från trepoängslinjen.

Men vad är det som gör dig till en så bra skytt?

– Så länge jag kommer ihåg har jag haft bra känsla för att skjuta. Jag har hängt i hallen i Uppsala och skjutit mycket. Givetvis tränar jag på skottet också, men jag tror att jag har det i mig på något sätt, säger Marcus.

Att han har det i sig är ingen överdrift. Pappa Per Eriksson är en duktig skytt som spelat i Uppsala i många år och hans farbror Bosse ”Bössa” Eriksson är en känd guard och skarpskytt speciellt från trepoängslinjen.

Hur tänker du när du skjuter?

– Jag tror att det är viktigt att inte tänka så mycket, det handlar mer om att hitta känslan. Är du bara trygg med ditt skott är det bara att skjuta.

Hur trygg är du med ditt skott?

– Det flesta som spelar försvar på mig vet att jag är en bra skytt och de spelar tufft på mig så det gäller att röra sig mycket utan boll, läsa försvaret och inte tveka när läget kommer, då är jag trygg.

Drömmer om NBA

Årets säsong var den första från start i ACB för Marcus del och målet var att etablera sig, vilket han gjort med råge. Siktet är givetvis inställt på bättre klubbar i ligan och den stora drömmen är att ta sig till NBA.

– Först och främst  handlar det om att spela i en bättre klubb här i Spanien. Jag har ju ett år kvar på mitt kontrakt med Barcelona, så tanken är väl att spela där eller bli utlånad igen.

Sverige har ju två spelare i NBA Jonas Jerebko och Jeffrey Taylor. Hur tänker du kring det?

– De har ju visat att det inte är omöjligt så det är klart att det är en dröm. Men jag skulle inte åka dit för att sitta på bänken.

Hur realistiskt är det med NBA?

– Jag vet ju inte hur hög den nivån är egentligen. Det som är positivt för mig är just skottet, för att spela där måste du har någonting som sticker ut. Du kan inte vara hyfsat bra på allting, då tror jag att det är svårt att komma dit, du måste ha någonting lite extra.

Och det är ju skottet.

– Ja, för min del så är det väl skottet.

Supersvit inför ögonen på SVT Sports reporter

För tre år sedan var Marcus hemma i Sverige och gick till hallen för att skjuta lite med några polare. Han hade hört talas om att Tim Withworth, som då spelade i LF, hade satt 72 treor på fem minuter.

– Vi ville testa om jag kunde slå det och jag blev ganska het. Jag tror jag satte 78 av 81 treor och 52 i rad, säger han.

Skottserien blev ett klassiskt youtubeklipp.

Vi ville också se vad Eriksson går för så vi bad honom att ställa sig på trepoängslinjen och skjuta treor. Hur många skulle han sätta i rad? Resultatet blev fantastiska 62 trepoängare! 

Se hela hans supersvit här och läs mer om det enorma rekordet >>>

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.