Sofia Mattsson jublar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Mattsson vann EM-finalen på fall

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Mattsson var överlägsen i EM-finalen i 55 kg mot polskan Anna Zwirydowska och vann på fall innan det ens gått två minuter av matchen.

Mattssons seger kom trots att hon för fyra veckor sedan drabbades av en fraktur i handen och tävlat tejpad.

– Jag tror att jag var mest påverkad i huvudet och jag hade tankar om hur det skulle gå och blev lite osäker på mig själv men när väl domaren blåste igång så tänkte jag bara brottning, brottning, säger Mattsson till SVT Sport.

– Det är här var bättre än bra och bättre än vad vi vågat hoppats på, säger Mattsson leende.

Några timmar efter segern är handen öm och hon är glad åt att slippa matcher.

Visade direkt att hon ville vinna

Svenskan var offensiv och kastade sig fram efter drygt 20 sekunder och kunde räkna in den första tvåpoängaren i Helsingfors.

Efter runt 1.30 fick hon ner polskan, som hon aldrig mött tidigare, och fick ytterligare 4-0 och 6-0 och låg och tryckte på för ett fall.

Innan det gått två minuter slog domaren i mattan och markerade fallet, vilket var hennes tredje EM-guld. Det finns också ett VM-guld på meritlistan, då 2009 i 51 kg.

Igår vann storasystern Johanna också ett guld, vilket alltså Sofia följde upp på bästa sätt.

– Johanna är ju storasyster så jag får väl säga att hon är starkare, funderar Mattsson på frågan om vem som är starkast.

– Men jag är nästan lika stark.

EM i Helsingfors gav verkligen full utdelning för systrarna Mattsson.  

– Bättre än vad vi vågat hoppats på, det här var bättre än bra, säger Sofia Mattsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.