”Medaljhoppen hade inte optimala uppladdningar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu högst sannolikt att Sverige kommer åka hem utan medaljer från VM i Peking.

– Det är väldigt väntat, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

– Det är klart att man alltid kan hoppas att det ska trilla in en medalj, men våra två största medaljhopp sett till tidigare meriter var ju Michel Tornéus och Abeba Aregawi, som inte hade optimala uppladdningar. Michel har ju varit skadad och bestämde sig i sista sekund för att komma hit, och samma sak med Abeba Aregawi som inte har haft ett bra år men ändå gjorde så gott hon kunde. Sen så har vi ju ändå en yngre generation som är på gång och det tycker jag känns lovande, säger Kajsa Berqvist, som hyllar framförallt Khaddi Sagnia och Angelica Bengtsson.

Finns det något som behöver förändras inom svensk friidrott för att komma tillbaka de medaljframgångar som fanns kring 2003-2005?

– Svårigheten ligger i att ta sig upp från junioråldern till seniornivå. Det är väldigt många där som kanske ökar träningsdosen, man går in för det väldigt mycket och drar på sig skador som man aldrig kommer tillbaks ifrån, och det är ett jätteproblem inom svensk friidrott. Det jobbas med att hitta rätt sätt att träna och att coacha tränarna i att man inte gör fel och för mycket, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet