Medaljskörd ger ringar på snön

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit ett uppsving inom svensk längdskidåkning, speciellt på damsidan. Många unga nya talanger är på gång och det mycket tack vare framgångarna som bland annat Charlotte Kalla stått för i damlandslaget.

Det är tidig morgon i Italienska Toblach, skidlandslagets damer har samlats för träningsläger och idag är det distanspass på rullskidor som står på agendan.

– Det är jättekul att vi är ett jättestort tjejgäng, det är många som har presenterat bra och det är därför vi är här. Vi är många som har åkt bra på vintern, säger Charlotte Kalla.

De senaste tio åren har det svenska damlängdskidlandslagets framgångar ökat markant. Medaljerna på OS och VM har blivit allt fler för varje år som gått. OS i Sotj 2014 och årets VM i Falun var lagets genom tiderna bästa mästerskap sett till antal medaljer.

Framgångar har gett ringar på vattnet

– De har lyft sig väldigt mycket och vi har många unga som tar för sig både på träning och tävling och det tror jag smittar av sig neråt i åldrarna. Det gör att vi kan se ljust framåt för damerna, säger förbundskapten Rikard Grip.

– Många unga tjejer ser sin chans, och bara jag lägger ner tid och lyssna och lär kan jag också nå dit. Och när det finns svenska idoler så blir sporten mer populär, säger Anna Haag

Även inom svenska Skidförbundet ser man att intresset för längdskidor har ökat rejält redan bland barn och unga. För att ta tillvara på alla nya talanger finns numera ett utvecklingslandslag och nytt för i år är att de tränar tillsammans med A-laget.

– Det är kul att få träna med de bästa och se var de gör, om det är någon skillnad, säger Maja Dahlkvist som tränar i utvecklingslandslaget.

– Man blir motiverad att försöka hänga på dem och de kan mycket, säger Jonna Sundling, också en del av utvecklingslandslaget.

– Gränserna flyts samma, många i U-laget skulle kunna vara i A-laget och jag tror vi kommer ha stor nytta av varandra, säger Anna Haag.

– Det är olika styrkor som varenda en besitter, det gäller att ta till vara på det och vara glada att vi har bra värdemätare i laget, säger Charlotte Kalla.

Medaljer damlandslaget längdskidor

VM 2001 Lahtis, Finland 0st

OS 2002 Salt Lake City 0st

VM 2003 Val di fiemme 0st

VM 2005 Oberstdorf, Tyskland 2st (guld, silver)

OS 2006 Turin 1 st (guld)

VM 2007: Sapporo, Japan 0st

VM 2009: Liberec, Tjeckien 2st (silver, brons)

OS 2010 Vancouver 3st (guld, silver, silver)

VM 2011: Oslo, Norge 2st (guld, silver)

VM 2013: Val di Fiemme, Italien 3st (silver, silver, silver)

OS 2014 Sotji 4st (guld, silver, silver, brons)

VM 2015: Falun, Sverige 6st (guld, silver, silver, silver, brons, brons)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.