Mikael Ymer siktar mot nästa steg

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med sin storebror Elias spås han vara svensk tennis stora framtidshopp. Efter de senaste årens juniorframgångar siktar den snart 17-åriga Mikael Ymer nu på att ta nästa steg i karriären – upp på seniornivå. SVT Sport träffade talangen inför vad som är tänkt att bli han sista juniortävling.

– Final i Wimbledon, guld i junior-EM, femma på världsrankingen. Jag känner att jag har gjort mitt på juniornivån, säger han.

Planen är att stundande US Open, vars juniorturnering inleds på söndag, ska vara Mikael Ymers sista juniortävling. Nu vill han bli en stabil ATP-tourspelare.

– Jag kommer testa att gå för fullt på seniornivån. Sen vet man inte, om jag inte lyckas göra bra resultat kanske jag går tillbaka. Men går det bra på ATP-rankingen finns ingen anledning att spela mer juniortennis.

Vad är viktigaste du behöver tänka på i övergången från junior till senior?

– Vara ödmjuk och jobba hårt. Om man inte är Djokovic kommer det alltid finnas spelare som är bättre. Det gäller att hålla fötterna på jorden, även fast det inte alltid är lätt i min ålder och med så pass bra resultat i bagaget. Spelmässigt är jag bra långt bakom baslinjen, på att hämta tillbaka bollar, men behöver jobba på attackspelet närmare baslinjen. Och förbättra min serve.

Med framgångarna som motivation

Totalt sex timmars träning om dagen, uppdelat på två pass, kräver fokus och mental styrka.

– Ett mål jag har är att kunna träna med bra fokus hela passen. Nu klarar jag ofta 1,5 timme, sen går jag ner mig. Ibland kommer övningar som man inte vill göra, då blir det ännu jobbigare. Då använder jag mina bra resultat som motivation. Är det någon gång jag skryter för mig själv bara i huvudet så är det då: ”Du är så nära att nå dina mål, jobba bara på nu”, säger Mikael Ymer, som fyller 17 år den 9 september.

Vad har du för mål?

– Ta mig in på topp 100. Jag skulle kunna säga: ”Jag vill bli världsetta”, men det är något som jag är för långt ifrån idag. Topp 100, till att börja med.

”Kommer med bra självförtroende”

Och när Mikael Ymer nu siktar på att lämna juniorkarriären bakom sig, vill han givetvis avsluta den på bästa möjliga sätt.

– Jag ser fram emot US Open, känns viktigt att få avsluta junioren med ett bra resultat.

I förra årets tävling tog han sig till kvartsfinal, då två år yngre än flera av sina motståndare.

– Jag gillar hardcourt och kommer med bra självförtroende. Det finns inget som säger att jag inte ska kunna nå bra resultat även där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.