Gustafsson under fredagens invägning. Foto: Bildbyrån

Gustafsson inför ödesmatchen: ”Jag måste vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Det är två och ett halvt år sedan Alexander ”The Mauler” Gustafsson senast vann en match.

I morgon väntar en enormt viktig match för MMA-stjärnan.

”Jag har aldrig tappat motivationen. Jag vet inte varför folk säger det, som att jag är på väg att sluta”, säger 29-åringen till mmajunkie.com.

Det är nästan ett år sedan Gustafsson senast stod i UFC-oktagonen. Då, den 3 oktober i fjol, förlorade han en jämn titelmatch mot mästaren i lätt tungvikt, Daniel Cormier, trots att en domare hade honom som segrare.

Efter att ha förlorat tre av sina fyra senaste matcher, och två i rad, är svenskens målsättning glasklar.

Mot polacken Jan Blachowicz i Hamburg i morgon är det bara en sak som gäller.

Att vinna.

– Det här är en match jag helt enkelt måste vinna. Men det kommer att bli tufft. Han har allt att vinna och jag måste ta honom seriöst, säger Gustafsson till kimura.se.

”Ett stort hot”

”The Mauler” är rankad trea i världen i lätt tungvikt. Hans senaste två förluster har kommit mot ettan och tvåan, Daniel Cormier och Anthony Johnson.

Nu går han i stället in som storfavorit – Blachowicz finns inte ens med på världsrankingens topp 15.

– Jag tittar inte på rankingar. Bryr mig inte om dem. Han är ett stort hot för mig och har chansen att ta ett jättekliv på rankingen vid en seger, säger svensken till kimura.se och fortsätter:

– Men fansen kommer att få se ”skott mot ett mål”. En fullt kontrollerad och taktiskt bra match. Jag ska ta för mig, sätta press på honom direkt och visa vem som bestämmer, säger Gustafsson.

Stormatch för Latifi

Faktum är att han redan har mött Blachowicz. Men det på träning när polacken gästade Allstars Gym i Stockholm.

– Vi körde ett par ronder men nu är det ingen träning längre. Det här är en fajt. Han kommer inte att kunna andas. Jag ska kontrollera honom från början till slut. Min motivation är på topp och formen är grym, säger Gustafsson.

Ytterligare två svenskar är i farten på samma gala. Mellanviktaren Jack ”The Joker” Hermansson gör sin UFC-debut och ställs mot britten Scott Askham. Och ”The Maulers” träningspartner Ilir Latifi ställs inför karriärens svåraste uppgift när han möter amerikanen Ryan Bader som är rankad sexa i världen i lätt tungvikt. Latifi själv ligger just nu på plats 13.

”The Maulers” dystra trend

21 september 2013:

Förlust i titelfajten mot dåvarande mästaren i lätt tungvikt, Jon Jones, efter fem stentuffa ronder. Fansen röstade senare fram matchen till den bästa i UFC:s historia.

8 mars 2014: Besegrade britten Jimi Manuwa på teknisk knockout tidigt i andra ronden. Gustafssons senaste seger.

24 januari 2015: Föll tungt inför storpublik på hemmaplan i Stockholm mot knockoutkungen Anthony Johnson. Förlorade på teknisk knockout efter två minuter och 15 sekunder.

3 oktober 2015: Fick överraskande en ny titelchans trots förlust i matchen innan. Förlorade ännu en gång på domslut efter en superjämn match. En domare hade Gustafsson som segrare, de andra två tyckte att Daniel Cormier försvarade mästarbältet.

Fotnot: Alexander Gustafsson har gått 20 matcher i sin MMA-karriär och vunnit 16 av dem. Innan förlusten mot Jones hade han sex segrar i rad – alla i UFC, världens främsta MMA-organisation – och besegrade bland annat ex-mästaren Mauricio ”Shogun” Rua.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.