MMA-fajtern Stephan Bonnar har gått bort – endast 45 år gammal. Foto: TT

MMA-fajtern Stephan Bonnar död – endast 45 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Den förre UFC-fajtern och MMA-pionjären Stephan Bonnar har gått bort, endast 45 år gammal.

”The American Psycho”, som är invald i UFC:s Hall of Fame, avled den 22 december av vad som troligen handlar om hjärtrelaterade problem, uppger mmafighting.com.

Bonnar gick totalt 24 proffsmatcher under sin MMA-karriär och vann 15 av dem. Under flera år var han en profil i UFC, världens största MMA-organisation, och mötte storstjärnor som Jon Jones och Anderson Silva.

Mest ihågkommen blir han nog av MMA-fansen för sin legendariska match mot Forrest Griffin i april 2005. Det var finalen av den allra första säsongen av dokusåpan ”The Ultimate Fighter” – serien följde strävande MMA-fajters i sin jakt på ett UFC-kontrakt, och presenterade sporten MMA i allmänhet, och UFC i synnerhet, för den breda publiken i USA.

Efter det blomstrade organisationen och började gå plus ekonomiskt. När UFC såldes 2016 var prislappen cirka 34 miljarder kronor.

”Stephan Bonnar var en av de viktigaste fighters som någonsin tävlat i oktagonen. Hans kamp med Forrest Griffin (2005 och 2006) förändrade sporten för alltid, och han kommer aldrig att glömmas. Fansen älskade honom, knöt an till honom och han gav dem alltid sitt bästa. Han kommer att saknas”, skriver UFC:s president Dana White i ett pressmeddelande.

”Förändrade mitt liv för alltid”

Profilen sörjs nu av MMA-världen.

”Verkligen förkrossande. Så himla sorgligt. Mina tankar går till hans familj”, twittrar förre UFC-mästaren Michael Bisping.

”Vila i frid, legendaren Stephan Bonnar. Vilket sorgligt år för MMA-familjen”, skriver Renato Moicano.

”Jag vill framföra mina kondoleanser till Stephan Bonnars familj. Hans fajt mot Forrest Griffin förändrade hela landskapet för sporten MMA och tog det till nästa nivå. Han är en stor anledning till att vi står här i dag”, skriver Michael Chiesa.

”Stephan Bonnar mot Forrest Griffin var den första MMA-fajten jag någonsin såg och den förändrade mitt liv för alltid. Jag är förkrossad att höra om Stephans bortgång. Ännu en som lämnat oss för tidigt”, skriver Megan Anderson.

Bonnars sista match i karriären blev en förlust mot Tito Ortiz i organisationen Bellator 2014. Två gånger under karriären testade amerikanen positivt för dopning och stängdes av.

Dödsfallet kommer bara en dryg månad efter att en annan MMA-stjärna gått bort. Anthony ”Rumble” Johnson avled, 38 år gammal, i november.

MER MMA: Förre UFC-stjärnan Anthony ”Rumble” Johnson död – blev bara 38 år gammal (14 november 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anthony Johnson. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.