Under presskonferensen efter matchen hyllade vinnaren Daniel Cormier sin motståndare bland annat för hans stryktålighet: ”Jag höll hans huvud och matade på med uppercuts, och väntade på att hans ben skulle vika sig. Men han bara tog det.” Foto: BILDBYRÅN

”The Mauler” föll i jämn titelmatch

Uppdaterad
Publicerad

Precis som för två år sedan förlorade Alexander Gustafsson, 28, matchen om UFC-titeln.

Efteråt fördes ”The Mauler” till sjukhus för att sy igen sår i läppen och på näsan.

”Han mår bra, han var på sjukhuset för att kontrolleras och ta hand lite om de sår han hade”, säger managern Tomas Ghassemi till Expressen.

I september 2013 förlorade Arbogasonen matchen om UFC-titeln i lätt tungvikt mot Jon Jones. Han pressade mästaren över fem stenhårda ronder och hyllades som en segrare av många experter.

I morse upprepade sig historien. Matchen blev jämn, blodig och gick tiden ut. En domare hade Gustafsson som segrare på poäng (48–47), men de andra två ansåg att mästaren Daniel Cormier vann (48–47, 49–46).

Alexander Gustafsson MMA

– Tyvärr gick det inte hans väg i dag men han har bevisat att han är en av världens bästa fighters, säger managern Tomas Ghassemi till TT.

”Mauler” fick röntgas

Svensken var inte med på den presskonferens som hölls efter nattens matcher. Som en säkerhetsåtgärd fördes han till sjukhus för rutinkontroller.

Efter ungefär fem timmar på sjukhuset kunde han åka hem.

– De gjorde en CT-scan (skiktröntgen) för att kontrollera att allting är bra, det gör de ofta efter fighterna. Sen var det bara att han hade lite stygn som behövde fixas, med läppen och vid näsan, säger managern Tomas Ghassemi till Expressen.

Amerikanen Cormier har en gedigen brottningsbakgrund – bland annat som OS-fyra – och redan efter 45 sekunder kastade han Gustafsson i backen som en trasdocka och lade sin tyngd över svensken i tre minuter. Första ronden klart till mästaren.

Den andra var betydligt jämnare. Gustafsson fick in bra träffar och två nedtagningar på Cormier som dessutom började blöda under högra ögat.

”Jag såg ingenting”

– Han träffade mig med en rejäl högerkrok som gjorde att jag inte såg någonting resten av den ronden. Jag ville bevisa att jag inte är endimensionell utan kan stå upp med en av världens bästa strikers, säger Cormier.

I tredje ronden träffade Cormier med många tunga uppercuts. ”The Mauler” fick ett stort sår över näsan och såg aningen groggy ut men exploderade och sänkte motståndaren med ett knä med halvminuten kvar.

Amerikanen föll i backen men klarade sig ronden ut och återhämtade sig i fjärde. I den femte och sista ronden höll sig Gustafsson mycket på distans utan att vara tillräckligt aktiv för att sno åt sig segern. Han blev stundtals utbuad för att han sprang ifrån sin motståndare.

Fick 50 000 dollar i bonus

Det var svenskens fjärde förlust på totalt 20 proffsmatcher. Han har gått två matcher om UFC-titeln i lätt tungvikt och förlorat båda.

Efteråt var han märkbart besviken.

– ”DC” är ett monster. Han visade att han är en bra striker, en skicklig boxare, och en äkta mästare. Jag uppskattar stödet jag fick i Houston i dag, sade han kort och lämnade oktagonen.

Cormier har vunnit 17 av 18 matcher och försvarade sitt bälte för första gången. Han uttryckte stor beundran för sin motståndare.

– Tack Alexander Gustafsson! Du gjorde mig till en bättre man och en bättre fajter i natt. Jag kommer alltid att vara tacksam för din insats. Du är en krigare.  Det känns som att jag lämnade en del av mig själv här i oktagonen, säger han.

Både Gustafsson och Cormier tilldelades 50 000 dollar (cirka 420 000 kronor) i bonus för kvällens bästa match.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alexander Gustafsson MMA

Mer i ämnet