Slopestylestjärnan Henrik Harlaut. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Möt Henrik Harlaut – stora guldhoppet i OS

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Harlaut gjorde stor succé i X-Games – nu laddar guldhoppet för OS. SVT Sport har träffat slopestyleprofilen.

– Hade någon för fem år sedan sagt till mig att ”du kommer vara med i OS och köra slopestyle”, så hade jag aldrig trott på det, säger han.

För en del är kanske Henrik Harlaut, 22, okänd. Men inom Big Air och slopestyle är han en storstjärna. Efter segern i Big Air i X-Games tidigare i år, och andraplatsen i samma tävling är han en av de absolut största inom sporterna.

– X-Games har alltid varit som vårt OS. En stor dröm har alltid varit att vinna det. Och sen klarade jag av att göra det..., säger han.

Vinsthoppet i X-Games i Big Air blev omtalat. Nose Butter Tripple Cork 1 620 gav full poäng. Hoppet överraskade många – inte ens tränaren visste att det var på gång. I OS kan det bli nya överraskningar.

– Jag vet inte helt säkert. Jag har ett eller två trick som jag skulle vilja lära mig innan OS. Men jag har en plan, helt klart. Om det inte funkar eller om hoppen inte är tillräckligt bra har jag andra alternativ. Jag kommer träna in åtta variationer för tre hopp, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.