Emma-Nellie Örtendahl gasar mot VM-titeln. Foto: Johan Ejeborg

Fortsatt svensk dominans i jetski-VM

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella jetski-scenen tokdomineras av en svenska, Emma-Nellie Örtendahl. När VM-serien i helgen kördes i Shanghai var 18-åringen fullständigt överlägsen och gasar nu ohotad mot VM-titeln.

Efter lördagens heat var det svenska stjärnskottet 20 poäng före tvåan, tillika regerande mästaren, Jennifer Menard från Frankrike. När tävlingen i Shanghai gick in andra och sista dagen – har avståndet drygats ut. Emma-Nellie Örtendahl leder nu med 29 poäng ner till Menard.

Under söndagen följde Örtendahl upp den fina körning med att krossa allt motstånd när Shanghai Grand Prix avgjordes. Svenskan var över en och en halv minut snabbare än tvåan – och världsettan kunde höja den svenska flaggan samtidigt som konkurrenterna fortfarande kämpade för att ta sig i mål.

Talangen slog igenom med dunder och brak förra säsongen, när hon blev tvåa i världen. Men det stora genombrottet sker just nu. När SVT Sport nyligen gjorde ett reportage med jetskistjärnan berättade hon vad som skapat framgångarna. Ett nytt skrov, är en del i sagan. Hennes fysik, som är överlägset bästa i serien, är en annan.

I början av oktober fortsätter Europamästaren jakten på VM-guldet i Liuzhou, Kina. Sedan väntar avgörandet i Dubai i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.