Foto: TT Nyhetsbyrån

Latvala siktar på ny seger i spektakulärt VM-rally

Uppdaterad
Publicerad

Årets första grusrally i Europa avgörs det här veckoslutet i trakterna av Porto i Portugal. Finska stjärnan Jari-Matti Latvala vill upprepa segern från ifjol. ”Förra året var det en hård kamp med våra teamkamrater ända in i mål där Miikka (Anttila) och jag lyckades bäst. Det skulle vi naturligtvis vilja upprepa i år”, säger Latvala om rallyt som sänds i sammandrag i SVT på söndag.

Finländaren Latvala siktar på att vinna rallyt, som körs i de norra bergiga delarna av Portugal.

– Däckvalet kan än en gång bli avgörande, särskilt på lördagen när specialsträckorna är längre, säger Latvala, som går ut som bil nummer sex.

– Mjuk, lös sand ovanpå ett fast lager av lera innebär att man får bättre grepp med mjuka däck, men om vägen spolas ren kommer de mjuka däcken att slitas fortare och då är hårdare däck ett bättre val.

”Skulle bli lika med Markku Alén”

VM-ledande Sébastien Ogier blir förstås en tuff utmanare om segern. Fransmannen trivs i Portugal, där han vann sitt allra första VM-rally. Totalt har det blivit fyra segrar där.

– Om jag vinner årets rally skulle jag bli lika med den stora Markku Alén som vann det här rallyt fem gånger. Det motiverar mig extra även om jag inte kommer att tänka på det under rallyt, säger han.

Beryktat hopp

Portugals VM-rally är känt för att locka enorma publikskaror.

– Det som gör rallyt så speciellt är de portugisiska fansen som ger oss ett mycket entusiastiskt stöd. Och hoppet på ”Fafe” på Power Stage är en spektakulär höjdpunkt, säger Ogier och syftar på den specialsträcka med VM-säsongens mest beryktade hopp.

Den avslutande sträckan ”Fafe” brukar locka extremt många fans. Få andra kurviga grussträckor i rally-VM är så utmanande som den. Sträckans sista 11,2 kilometer utgörs av Power Stage, där de tre snabbaste paren får extrapoäng. 

Allt du behöver veta om Portugals VM-rally här

Så sänds VM-rallyt i SVT

Söndag 22 maj

17.00-17.55 SVT1 (sammandrag)

Kommentator: Stefan Klemetz

Expert: Jonas Kruse

Ställning totala VM

1 Sébastien Ogier Frankrike/Volkswagen 96 poäng

2 Hayden Paddon Nya Zeeland/Hyundai 57

3 Mads Østberg Norge/Ford 52

4 Andreas Mikkelsen Norge/Volkswagen 48

5 Dani Sordo Spanien/Hyundai 44

6 Jari-Matti Latvala Finland/Volkswagen 27

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.