Marcus Ericsson bröt F1-premiären. Foto: TT Nyhetsbyrån

Marcus Ericsson bröt F1-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inte någon lyckad säsongspremiär för Marcus Ericsson och hans stall. Efter halva loppet stod svensken utanför chans till poäng och efter 41 av 57 varv bröt han loppet.

Det var efter en krasch där Fernando Alonso var inblandad som teamet gjorde en miss. Det finns en regel som säger att mekanikerna måste hålla sig borta från bilen under en viss tid, vilket man inte gjorde, skriver Expressen.   

Bestraffningen: depåbesök igen och flera minuters tapp. Senare krånglade bilen och det var slutkört.

– Den var nästan okörbar efter rödflaggen, och problemet gjorde att drivaxeln tog skada ju längre vi körde, till slut gav den upp, och då fick vi bryta, säger Marcus Ericsson till TT efter loppet.

– Det var ett rätt rörigt lopp alltigenom. Jag tycker att första stinten (varven innan första depåstoppet) var helt okej, även om farten kanske inte var så bra. Vi hade problem att få framdäcken att hålla.

Femte seger för Rosberg

Tyske Nico Rosberg (Mercedes) vann framför stallkamraten och regerande världsmästaren Lewis Hamilton, Storbritannien, i säsongens första grand prix-lopp i formel 1. Segern var hans femtonde totalt, och andra i Melbourne.

– Bilen var helt overklig i dag. Att slå Ferrari var ett nöje. Vi älskade det verkligen och jag är superexalterad, säger Nico Rosberg.

Han avslutade även förra säsongen lysande, med sex starter i pole position i rad, och med seger i de sista tre loppen.

Rosberg, som har medborgarskap i Finland, säger att ”sisun” var en bidragande orsak till segern.

– Självklart var ”sisun” där i dag, helt klart. Det var en härlig kamp, och ett härligt lopp. Att vinna första loppet på säsongen är fantastiskt, det blir en kickstart på säsongen, säger Rosberg.

Storfavorit slutade tvåa

Lewis Hamilton var storfavorit inför loppet, efter att ha varit snabbast på helgens tre träningar och kval. Rosberg vill inte medge att det var viktigt psykologiskt att besegra stallkamraten.

– Jag är bara glad att ha vunnit loppet, att ha besegrat alla. Det är det jag är i extas över, säger Rosberg

Hamilton säger att han ändå är nöjd. Han startade längst fram men tappade ledningen direkt och hamnade en bit bakom.

– Ferrari är uppenbart med i kampen, som ni sett i dag. Så vi får förhoppningsvis se några spännande lopp framöver. Jag gjorde mitt bästa, med en svår start, men jag kom tillbaka, säger han.

Trea slutade Ferraris Sebastian Vettel, från Tyskland, som hade ledningen i den första delen av loppet.

Stoppades efter krasch

35 minuter in i loppet stoppades det efter att spanske Fernando Alonso (McLaren) och mexikanske Esteban Gutierrez (Haas) krockat. Vid en omkörningssituation krokade bilarna ihop med varandra och slungades av banan. Händelsen ska utredas, men förarna ska ha klarat sig utan skador.

Loppet återupptogs efter cirka 20 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.