Kevin Hansen och Mattias Ekström imponerade i Barcelona Foto: Bildbyrån

Svensk VM-succé i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Trippel i supercar-klassen, totalledning för Mattias Ekström – och en EM-seger. Det blev en svensk superhelg i Barcelona, Spanien.

Vilken helg det blev för de svenska förarna i rallycross-VM:s nionde deltävling i Barcelona.

Mattias Ekström, snabbast i sitt semifinalheat, var även först ut i finalen – en ledning som han höll hela vägen i mål i Supercar-klassen. Det var svenskens fjärde seger för säsongen. Det innebär åtta mästerskapspoäng för Ekström, som därmed går upp i ledningen i totalen, tio poäng före Petter Solberg på andraplatsen, med tre deltävlingar kvar att köra.

”Älskar den här sporten”

– Vi hade bra fart hela helgen. Nyckeln var bra start. Äntligen tillbaka på topp igen. Det handlar om totalen. Petter är den främsta rivalen jag har haft. Jag älskar att köra mot honom. Jag älskar den här sporten, säger en glad Ekström efter racet.

Inte nog med det. Det blev en svensk trippel på pallen efter att ryssen Timur Timerzyanov fått problem med bilen med ett varv kvar. Därmed kunde både Timmy Hansen bli tvåa, och Johan Kristoffersson tog en viktig pallplats i jakten på Ekström och Solberg i topp i totalen.

– Rätt hyggligt resultat i den här konkurrensen, med en namnlista som gör en mörkrädd. Väldigt bra, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Svensk succé – fyra i final

Det första semifinalheatet blev svensk succé. Mattias Ekström och Timmy Hansen tog sig komfortabelt till final, samtidigt som det blev en riktig rysare mellan Robin Larsson, Sebastien Loeb och Petter Solberg. Larsson höll undan på tredjeplatsen, och det blev en svensk trippel till final. Loeb och Solberg missade därmed finalen.

Solberg var rejält besviken efter racet, och surnade till mot Larsson. Han tyckte han körde in i honom fult från sidan och störde ut norrmannen.

– Det är som det är, säger han.

Andra semifinalen fortsatte på samma vis. Johan Kristoffersson, snabbast i kvalheaten, ledde från start nästan hela vägen in i mål. Men på sista varvet tog sig Timur Timerzyanov, Ryssland, förbi och tog hem semin.

Andreas Bakkerud däremot, som skuggar svensken en placering och en poäng bakom (fyra) i totalen, fick en förfärlig start och lyckades inte hämta sig. Finalen blev därmed utan norrmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.