Foto: SVT/Bildbyrån

Efter oron – Svenska rallyt förlänger med tre år

Uppdaterad
Publicerad

Här är glädjebeskedet för alla svenska rallyentusiaster. Svenska rallyt har förlängt avtalet för tävlingen med tre år. ”Det är otroligt skönt”, säger rallyts vd Glenn Olsson till SVT Sport.

Det har varit några tuffa veckor för alla inblandade runt Svenska rallyt. För två veckor sedan kom nyheten att det kan bli två miljoner dyrare per år att arrangera tävlingen, och att Japan och Kanada var beredda att betala tio gånger så mycket pengar för att ta över säsongens enda vinterrally.

Bara dagar innan rallyt skulle börja var det också oklart om det ens skulle bli av. Men trots snöbristen beslutade man att köra, och istället stryka flera specialsträckor. En del stjärnor riktade sedan kritik mot tävlingen på grund av underlaget.

Svenska rallyt

”Det har varit tuffa diskussioner”

Till slut blev det fransmannen Sebastien Ogier som tog sin andra raka seger i Värmland, och nu står det klart att de svenska rallyfansen får se rally i världsklass på hemmaplan även framöver. Under söndagen lämnade rallyts vd Glenn Olsson ett glädjande besked.

– Vi har lyckats få till vårt treårsavtal som vi kämpat för i ett halvår. Det har varit tuffa diskussioner under veckan och många var oroliga när vi inte hade snö och is, men nu har vi äntligen gjort ett handskak om att vi har hittat riktlinjer för hur vi kan jobba. Det är otroligt skönt, säger han till SVT Sport.

Hur tvingas ni jobba framöver nu för att säkra ett vinterrally?

– Vi har krav på att vi måste leverera en större garanti kring snösäkerhet och finansieringen, så vi har en kravlista att fylla. Vi måste jobba och utveckla oss efter kraven som finns på oss.

Hur viktigt är det här för rallyt i regionen och för Sverige?

– Det är så mycket pengar som går in i besöksnäringen och så mycket resurser som det genererar till de som är inblandade i sporten, så det är viktigt för de som är iblandade i svensk motorsport. Det är oerhört viktigt för oss allihopa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet