SM-guld till Rospiggarna

Uppdaterad
Publicerad

Rospiggarna behövde vända ett underläge med sex poäng. Då visade laget från Hallstavik att man är Sveriges just nu hetaste lag och körde hem klubbens femte SM-guld redan efter 12 heat. ”Tårarna kom där och det är så mycket jobb. Jag är alldeles matt”, säger lagledare Mikael Teurnberg till SVT Sport.

– Vi har ena handen på SM-bucklan och det är upp till oss att försvara den handen och sätta dit nästa med, sa Dackarnas Peter Ljung efter den första SM-finalen.

Redan efter fyra heat hade Dackarna tappat greppet om den där bucklan och Rospiggarna gått om och förbi till 58-56. Ett underläge som Dackarna aldrig kunde ta igen och redan i heat 12 säkrade hemmalaget SM-guldet.

– Det känns så jäkla speciellt. ”Micke” (Teurnberg) har gjort ett sådant jävla jobb sedan dag ett och fått ordning på klubben. Så jälla gött, avslutar Thorsell.

”Kände mig lugn”

– Jag har knappt sovit inför finalen men jag har ändå känt mig lugn. Jag åt frukost med Jason Doyle och jag såg i hans ögon att det skulle gå hem, säger Mikael Teurnberg.

– Det är svårt att ta in. Det är mycket känslor och jag är stolt över killarna, fortsätter Teurnberg.

Men Andreas Jonsson, som tagit sig tillbaks till finalen efter en otäck krasch, hade en annan uppfattning.

– Lugn? Nä det var han inte, då drog han en vit lögn, säger Andreas Jonsson och skrattar i C Mores sändning efteråt.

– Jag har varit så oerhört nervös och säkert varit på muggen en fem-sex gånger. Det är inte likt mig att bli så här nervös, det har varit en hemsk dag, säger Jonsson till SVT Sport.

Jonsson som vunnit SM-guld med Rospiggarna tre gånger tidigare (-97, -01 och -02).

Strömavbrott stoppade finalen

Rospiggarna hade kopplat ett rejält grepp om SM-bucklan efter 7 heat (28-14) när strömmen plötsligt gick på Parken i Hallstavik.

– Strömavbrottet kom lägligt för Dackarna som blivit rejält avklädda, säger SVT Sports reporter på plats Johan Ejeborg.

Efter knappa 40 minuter kunde matchen köras igen. Direkt efter strömavbrottet tog Patryk Dudek Dackarnas första heatseger och laget från Målilla såg ut att ha fått tillbaks gnistan. Men i nionde heatet tog Rospiggarna en femetta igen och hallstavikarnas ordning var återställd (77-67).

Nej, inte ens ett strömavbrott kunde stoppa Rospiggarna en kväll som denna.

– Jag blev lite orolig då faktiskt och tänkte att ”jaha nu tappar vi allting”. Jag är alldeles matt, säger Mikael Teurnberg till SVT Sport efteråt.

Slutresultat? 59-31 och SM-guld till Rospiggarna.

Rospiggarna firar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.