Petter Solberg skjuter fram sina planer på att köra Dakarrallyt. Foto: Bildbyrån

Solberg avstår Dakarryllyt – Loeb jagar sin första seger

Uppdaterad
Publicerad

Norske rallyikonen Petter Solberg hade långt gångna planer på att köra årets upplaga av Dakarrallyt. Så det blir det inte. Solberg skjuter Dakarplanerna på framtiden, och lägger fokus på en fortsatt satsning på rallycross.

I början av december 2015 meddelade Petter Solberg att han och teamet satsade på att köra rallyklassikern Dakarrallyt 2017, som inleds i Paraguays huvudstad Asunción på måndag den 2 januari.

Solberg, världsmästare i rally 2003 och världsmästare i rallycross 2014, har sin bas i värmländska Torsby.

”Det är inte lätt att göra det bra första året, men drömmen är att vinna” sa Solberg till norska Aftenposten i december 2015 om Dakarplanerna.

När SVT Sport kontaktar teamet står det klart att Petter Solberg inte kommer till start i årets Dakarrally.

”Det var meningen att vi skulle köra Dakarrallyt, men vi har mycket annat spännande på gång med rallycrossen, så i år fanns inte tid. Dakar är en speciell tävling och Petter vill kunna förbereda sig ordentligt. Men det är en drömtävling, som han vill köra en gång i framtiden” skriver Pernilla Solberg från Team Solberg i ett meddelande till SVT Sport.

Dakarrallyt inleddes 1978, och gick ursprungligen mellan Paris och Dakar där många av sträckorna trafikerade den afrikanska öknen. Rallyt är mycket krävande, och har krävt närmare 60 människors liv genom åren. Mestadels i form av singelolyckor, men det har även hänt att förare tappat kontrollen över sitt fordon och kört ut bland publiken. 2008 ställdes också rallyt in för första gången, efter ett terroristhot i Mauretanien.

Loeb jagar första segern

Sedan 2009 körs istället Dakarrallyt i Sydamerika. Årets rally trafikerar Paraguay, Bolivia och Argentina. Målgång sker i Bueonos Aires den 14 januari. Klasserna som kör är bil-, motorcykel- och lastbilsklasserna.

I årets startfält finns flertalet profiler, dock inga svenskar. I bilklassen jagar den niofaldige rallyvärldsmästaren Sebastien Loeb sin första seger. Fransmannen debuterade under 2016, och ledde bilklassen i inledningen, men på den åttonde delsträckan rullade Loeb runt med sin Peugot och tappade ledningen. Nu jagar han revansch på landsmannen Stéphane Peterhansel, som till slut stod som segrare 2016.

Andra starka rallynamn i årets startfält är tvåfaldige världsmästaren Carlos Sainz, nordiska hoppet Mikko Hirvonen, och tidigare Dakarmästaren Nasser Al-Attiyah från Qatar. I motorcykelklassen återkommer bland annat regerande mästaren, KTM-föraren, Toby Price från Australien. Här kör också fransmannen och Husqvarnaföraren Pierre Alexandre ”Pela” Renet, som tidigare kört flera upplagor av svenska enduroklassikern Gotland Grand National.

Svenskar i Dakarrallyt

Två svenskar har vunnit Dakarrallyt. Freddy Kottulinsky vann som förare 1980, när han körde en Volkswagen Iltis. Bruno Berglund har varit med och vunnit som kartläsare åt finske rallystjärnan Ari Vatanen, mellan 1989-1991.

Tina Thörner har gjort fina insatser som kartläsare åt flera kända förare. 1999/2000 tillsammans med tyska Jutta Kleinschidt, 2004 och 2005 tillsammans med legendariske Colin McRae. 2006 kom Tina tvåa tillsammans med Nasser Al-Attiyah. Förste svensk att fullfölja Dakarrallyt på motorcykel var Olle Ohlsson. Andra svenskar som varit med är Annie Seel, Maria Sandell, P-G Lundmark, Lukas Lundin och Thomas Berglund. Första helsvenska teamet körde rallyt 2002, när teamet Calle Rosenblad och Håkan Roos startade med en Toyota i bilklassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.