Petter Solberg och Mattias Ekström. Foto: Bildbyrån

Solbergs diskning kan avgöra VM-fighten

Uppdaterad
Publicerad

Regerande rallycrossvärldsmästaren Petter Solberg har bara tio poäng upp till VM-ledaren Mattias Ekström. Men i jakten på svensken har norrmannen nu stött på problem. Solberg blev diskad – efter en påkörning av just Ekström i dagens sista kvalheat i Riga.

Den regerande världsmästaren hade en stenhård kamp med VM-ledaren Ekström. En kamp som slutade med så kallad ”svartflagg” – och noll poäng för Solberg i omgången.

– Jag hade problem med bilen och touchade honom (Ekström) bak. Mattias gled ut lite och så körde jag förbi på innern. Den var ”hård”, det måste jag medge, säger Solberg till SVT Sport efter målgång.

”Hårda tag när alla vill bli världsmästare”

– Det var hårt men rättvist länge i heatet tills jag fick Petter i kofångaren bak. Han fick på en riktig pärla. Det är hårda tag och alla vill bli världsmästare, konstaterar Ekström.

Domarjuryn överlade och gav till slut Solberg straffet noll poäng i omgången – och därmed ligger Solberg bara på 22:a plats halvvägs in i tävlingen. Det kan därmed bli en jobbig resa för Solberg i morgondagens jakt på en nödvändig semfinalplats.

Experten: ”Kan vara ett avgörande beslut”

– Det kan vara ett mästerskapsavgörande beslut. Jag har sett incidenten och är enig med domarna. Den här påkörningen var värre än den som Johan Kristoffersson blev utesluten för i Barcelona för två veckor sen, säger Jonas Kruse, SVT Sports expertkommentator.

Inför söndagen är Mattias Ekström på nionde plats i sammandraget. De tolv bästa får köra semifinal.

Andreas Bakkerud, Norge leder efter lördagen med Timmy Hansen som tvåa och Johan Kristoffersson på tredjeplatsen.

SVT sänder från Riga med start 13.00 i SVT 1 och appen.

VM-tabellen förarmästerskapet 9/12 deltävlingar

1. Mattias Ekström  204 poäng     

2. Petter Solberg 194 poäng

3. Johan Kristoffersson 178 poäng                  

4. Andreas Bakkerud 170 poäng  

5. Sébastien Loeb 154 poäng            

6. Timmy Hansen 143 poäng

Se hela VM-tabellen och alla tävlingsresultat här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.