Foto: Mattias Sulander

Speedwaysportens stålman

Uppdaterad
Publicerad

På lördag kör han sitt 200:e Grand Prix på Friends Arena. Och amerikanen Greg Hancock, 46, leder just nu VM-serien och har alla möjligheter att bli världsmästare för fjärde gången.

– Det har varit en riktigt bra säsong. Och jag lyckades äntligen vinna ett GP i Sverige (i Målilla i augusti) efter hur många försök som helst. Tror att det är under 26 år jag har försökt men aldrig vunnit tidigare. Och vinner jag VM i år vore det helt fantastiskt, säger Greg Hancock till SVT Sport.

Vi träffar honom inne i Stockholms city. Han åker runt med sin motorcykel för att marknadsföra GP-tävlingen på lördag.

Hancock avslöjar att han redan nu bestämt sig för att fortsätta den redan så framgångsrika karriären nästa säsong. Det anmärkningsvärda är att han bara missat ett enda Grand Prix genom alla år. Och det på snart 200 starter alltså. Det var när han skadade sig inför Vojens, Danmark, för två år sedan.

”Jag är stolt”

– Såklart att det smärtade att missa den tävlingen. Annars får jag ofta frågan hur jag lyckats klara mig genom alla år. Naturligtvis handlar det om att ha lite tur. Samtidigt är jag lite stolt. Jag vet att jag är ganska bra på att köra smart och inte utsätta mig för onödiga risker. Jag försöker köra så säkert det går.

Är du själv förvånad att du lyckas hålla dig i toppen år efter år i en såpass riskfylld och tuff sport?

– Nej, egentligen inte. Så länge min kropp fungerar och jag håller mig skadefri vet jag att jag kan konkurrera med de främsta. Jag har fortfarande en stark vilja att vinna, säger Hancock.

Hoppas på storpublik

Inför tävlingen på lördag ligger han fem poäng före sensationsmannen Jason Doyle från Australien.

Och han hoppas på storpublik. Trots att svenska framgångar mer eller mindre uteblivit det här året.

– Det känns verkligen som att köra på hemmaplan. Drömmen vore om det kunde komma runt 30 000. Kanske lite optimistiskt men man vet ju aldrig. Jag bodde sju år i Solna och stortrivdes innan jag flyttade ut till Roslagen med familjen. Dessutom gillar jag att köra i den arenan. Och det är en av de absolut bästa inomhusbanorna, säger Hancock.

Han har redan vunnit VM tre gånger (1997, 2011 och 2014). Snart kan han lägga grunden för en fjärde titel. Bara två tävlingar återstår efter helgens GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.