Jari-Matti Latvala kommer att köra för Toyota i VM-comebacken. Foto: Toyota Gazoo Racing

Toyota åter i rally-VM

Uppdaterad
Publicerad

Jari-Matti Latvala. Juho Hänninen. Esapekka Lappi. Det var en väntad trio som Toyota Gazoo Racing presenterade i Helsingfors inför den japanska jättens comeback i rally-VM 2017. ”Jag startade min karriär i en Toyota Corolla GT. Det känns på många sätt som att komma hem”, säger Latvala i en pressrelease.

Förarsnacket har varit igång länge sen det stod klart att Toyota åter ger sig in i WRC. Efter att Volkswagen oväntat drog sig ur VM efter årets säsong blev det ett spännande omtag i ”silly season”.

Latvala presenterades

Igår landade Sébastien Ogier i brittiska M-Sport (Ford) och idag kunde finske stjärnföraren Jari-Matti Latvala stolt posera framför teamets Yaris som är VM-modellen. Testföraren Juho Hänninen och WRC2-mästaren Esapekka Lappi kompletterar det blåvita teamet.

– Jag är lite förvånad att Toyota väljer att köra med en helfinsk uppställning. Med all respekt för den finska kompetensen så tror jag att teamet hade mått bättre av en variation av nationaliteter, säger Jonas Kruse, expertkommentator SVT och fortsätter: Latvala har haft en tuff tid bakom sig. Jag tror att miljöombytet kan bli ett lyft för finländaren. Frågan är om bilen är tillräckligt konkurrenskraftig i nuläget?

Det är första gången sedan 1999 som Toyota kör med fabriksteam i rally-VM. 1995 blev teamet avstängt från VM-serien efter fusk med turbomotorerna. Efter att Toyota slutat med rallysatsningen gjordes bland annat en stor långsiktig satsning på formel 1. Men de verkliga framgångarna uteblev.

Världsmästare leder rallysatsningen

Nu hoppas Toyota att rallysatsningen, som leds av den fyrfaldige världsmästaren Tommi Mäkinen, ska bli en riktig succé.

Men kampen om märkestiteln kan bli nog så tuff för Toyota även om dominanten Volkswagen är borta. Med Citroén tillbaka, ett vässat Hyundaí och ett M-sport kryddat med Sébastien Ogier, så är det bäddat för en helt öppen titelkamp 2017.

– Nyckeln för Toyota är att Latvala levererar från start och att testföraren Hänninen inte bara är mästare på test. Talangen Lappi kan bli en joker, tror Kruse.

VM-premiären 2017 är Monte Carlo-rallyt 19-22 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.