Volkswagen lägger ned sin fabrikssatsning i WRC. Foto: Bildbyrån

Stjärnstallet lägger ned VM-satsning

Uppdaterad
Publicerad

Ryktena visade sig stämma. Volkswagen lägger ned sin fabrikssatsning i WRC och deras tid i rally-VM är därmed över för denna gång. ”Det är inte bra för sporten”, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Under tisdagen kom uppgifter om att stjärnstallet Volkswagen kunde skrotas i WRC.  I dag bekräftades uppgifterna, som slår ned som en bomb i motorvärlden.

– Det måste sättas i perspektiv, vad betyder det för WRC? Det är ju ett stort avbräck när det största teamet med bästa bilen och där världsmästaren sitter i försvinner. Det är inte bra för sporten, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

”Ingen katastrof”

Volkswagen är i gungning efter ”Dieselgate” – och nu är alltså det största stallet borta från VM-rallyt.

– Det är delade åsikter. Jag tycker inte att det är någon katastrof på grund av att dels kommer Toyota in i stället, och det blir inte färre team än tidigare. Plus att det kommer ett nytt reglemente som gör sporten intressantare. Som gör bilarna häftigare, och framför allt snabbare, säger Kruse och forsätter.

– Intresset för rally kommer fortfarande att vara lika stort, om det finns ett bra tillfället för Volkswagen att försvinna – så var det här nog det bästa, säger han.

Stjärnan kontraktslös

Sébastien Ogier, som har vunnit fyra raka VM-titlar, är nu kontraktslös.

– Naturligtvis beklagar vi djupt att vi lämnar WRC, säger Sven Smeets, chef för Volkswagen Motortsport, i ett pressmeddelande.

Rallystjärnan på twitter

– Det är givetvis oerhört tråkigt att Volkswagen försvinner. Har verkligen varit teamet som alla siktat på, som alla ville slå. Det gör ont i rallyhjärtat, säger Kruse.

Även Andreas Mikkelsen, VM-trea de senaste två åren, har också kommenterat det hela.

Mikkelsen

SVT Sports motorreporter Johan Ejeborgs reaktion.

Johan Ejeborg på twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.