Psykologen: ”Finns stigma kring ämnet”

Uppdaterad
Publicerad

Utmattningssyndrom bland elitidrottare är vanligt, menar psykiatikern Karin Hyland. Men ämnet är tabubelagt i idrottssverige.

Alexandra Engen är långt ifrån ensam att drabbas av utbrändhet bland elitidrottare. Detta dels till följd av hård träning, men också för att man förväntas vara aktiv och tillgänglig på sociala medier, bloggar och så vidare.

– Mitt intryck av elitidrottare är att de inte har höga krav på sin elitidrott som oftast tar upp 365 dagar per år. De har höga krav på sig inom många av livets område, så visst kan det spela in, säger Karin Hyland, specialistläkare inom psykiatri på

Stort mörkertal

Några exakta siffror på hur många som får utmattningssyndrom bland elitidrottare finns inte. Karin Hyland bedömer att mellan fem och tio procent av landets elitidrottare drabbas. Ämnet är fortfarande tabubelagt i idrottssverige, och många som känner sig utmattade i kropp och själ drar sig för att söka hjälp.

– Det finns ju ett visst stigma inom elitidrotten när det gäller psykisk ohälsa. Mer än när det gäller kroppslig ohälsa. Att sprida den här kunskapen och verksamheten är ju ett sätt att minska stigman, säger Karin Hyland.

Karin Hyland och hennes kollegor på Beroendecentrum Stockholm specialiserar sig på elitidrottare med utmattningssyndrom. De har ett tätt samarbete med Riksidrottsförbundet, RF, som är väl medvetna om problemet, men inte har råd att göra så mycket mer än de gör idag.

– Vi är medvetna. Och vi tar det på stort allvar. Dilemmat har inte varit att vi blivit bättre, dilemmat är att man har fått skära ner resurserna på det här området genom att stadsmakten har dragit ner anslaget. Och då drabbar det ju i hög grad den här verksamheten som är kostnadsintensiv, säger ordföranden i RF, Björn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.