Lundqvist firar segern med Dan Girardi. Foto: TT Nyhetsbyrån

Lundqvist höll nollan – smakstart i slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Lundqvist fick en smakstart när Stanley Cup-slutspelet inleddes i natt. Svensken höll nollan och räddade 31 skott, när New York Rangers bortaslog Montreal med 2-0 i första åttondelsfinalen i Bell Centre.

– Det är är vår bästa match på flera månader, säger Lundqvist efter matchen.

Svenske stjärnmålvakten bevisade natten till torsdag att han är långt ifrån slut på den stora ishockeyscenen. Han blandade och gav ordentligt i grundserien, men var den här gången säkerheten själv med flertalet etablerade räddningar. När de offensiva spelarna var ineffektiva framför mål, så var Lundqvist raka motsatsen i defensiven med 31 räddningar.

– Bra start, det är så här vi måste spela. Det är såhär vi måste spela, vi kan inte ge dem för mycket kontringar, dom är riktigt bra på att vända spelet, säger 35-åringen efteråt.

– När vi börjar som vi gör idag, krigar i 60 minuter, vår bästa match på flera månader, då inspireras man själv.

Rangers följde matchplanen

Men också målen kom till slut för Rangers. I första perioden dunkade Tanner Glass in 1-0 efter tekning i offensiv zon, medan en annan svensk, Jesper Fast, hade del i andra målet, när matchen avgjordes i tredje perioden. Svenskan spelade fram till Michael Garbner, som punkterade matchen till 2-0.

– Ja, vi spelade exakt som vi hade pratat om att vi skulle göra, fortsätter ”Kung Henrik”.

”Vår defensiv var tight”

Nyckeln till segern? Det var i stället han själv och det defensiva spelet.

– Vår defensiv var tight och smart och vi använde oss hela tiden av vår snabbhet. Dessutom var vårt boxplay otroligt bra ikväll. Det betyder enormt mycket för oss, säger Lundqvist till Aftonbladet.

Natten till lördag väntar returmatch för Lundqvist och compani i Bell Centre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.