Nordén visade styrkebesked genom vinsten i Europacupen i Istanbul. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nordén närmar sig OS-biljett

Uppdaterad
Publicerad

Triathleten Lisa Nordén visade styrkebesked när hon vann Europacupen i Istanbul i dag. Därmed är hon ett steg närmre en säkrad OS-biljett. ”Hon är inte längst fram men på rätt väg”, säger förbundets generalsekreterare Ola Silvdahl.

Skadedrabbade triathleten Lisa Nordén visade styrkebesked när hon vann Europacupen i Istanbul under söndagen. Det blev en jämn kamp mellan Nordén och Australiens Gillian Backhouse genom hela loppet.

– Vi var en lite grupp tillsammans på cykeln och jag visste att det skulle avgöras på löpningen. Backhouse har ju sprungit bra tidigare (U23-VM-medalj 2014) så misstänkte att det skulle bli tufft. Men jag sprang om henne ganska tidigt på löpningen, strax efter schweiziskan som låg först. Efter en dryg kilometer hade jag öppnat upp en bra lucka där jag hade cirka 15 sekunder. Backhouse och Schweiziskan kämpade sen med varandra och farten hölls hög bakom mig. Jag tryckte på ut på andra varvet och höll hela tiden ungefär samma avstånd, berättar Nordén för SVT Sport.

Nordén vann till slut på tiden 1.00.35 strax före Backhouse som passerade mållinjen på tiden 1.00.53.

– Det var bra för hennes självförtroende hon visar att hon är en topp-triathlet. Hon är inte längst fram men klart på rätt väg, säger Ola Silvdahl, säger förbundets generalsekreterare.        

Så når Nordén OS

Inför loppet var Nordén rankad som 65 i världen. För att få tävla för Sverige i OS i Rio finns det två olika alternativ för Nordén.

Det ena är att hon klarar det internationella kvalet genom att nå topp 55. Detta gör hon genom att få ihop tillräckligt med poäng och därmed klättra på rankningen. Vid nådd topp 55-placering väntar nationella kvalet där Sveriges olympiska kommitté, SOK, kräver två topp åtta-placeringar i VM-serietävlingar i utbyte mot en OS-biljett.

Det andra sättet är att hon lyckas ta en topp tre-placering i det olympiska testeventet i Rio i början av augusti. För det sistnämnda krävs det att hon får tävla där, vilket avgörs av Internationella triathlonförbundet, ITU, i mitten av nästa vecka med utgångspunkt i rankning.

Vad tror du själv om dina chanser att nå OS i Rio?

– Så länge kroppen fortsätter att trivas så här bra ser jag inga omöjliga hinder på vägen.

Du får besked om du får tävla testeventet i Rio den 2 augusti nu i veckan. Vad tror du om dina chanser? Vad skulle det betyda för dig?

– För mig är det framför allt en möjlighet att få testköra banan “med nummerlapp” så jag vet vad jag har framför mig. Men givetvis också ännu en chans att samla värdefulla poäng för OS-rankningen.

Triathlonförbundets generalsekreterare Ola Silvdahl tror på OS-biljett för Nordén, framför allt efter dagens framgångsrika tävling i Istanbul.

– Om Lisa är hel och fortsätter på det här sättet så tror vi att hon kommer kommer lyckas, säger Silvdahl.

Nästa tävling för Nordén är EM i Genève 11-12 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.