Anställda i Norges idrottsförbund har uppmanats att inte kommentera Therese Johaug-frågan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Norges idrottsförbund: ”Kommentera inte Johaug-frågan”

Uppdaterad
Publicerad

Norges idrottsförbund har uppmanat sina anställda att inte kommentera Therese Johaug-frågan i media, visar ett mail som NRK har tagit del av.

”Det är absolut nödvändigt att ingen anställd eller representant för någon idrottsorganisation uttalar sig om Therese Johaug-frågan, inte heller på sociala medier”, står det i mailet, enligt den norska tidningen.

Mailet skickades av Henriette Hillestad Thune, juridisk chef i Norges idrottsförbund (NIF), till medlemmar på national- och länsnivå den 29 november – knappt tre timmar efter att Antidoping Norge kommit med sitt förslag att Therese Johaug bör stängas av i 14 månader, sedan den norska skidstjärnan fastnat i ett dopningstest i mitten av oktober.

I mailet uppmanas medlemmarna istället att hänvisa till information som finns på NIF:s hemsida, eller upprepa NIF-presidenten Tom Tvedts uttalande, som lyder:

”Norges idrottsförbund har informerats om Påtalsnämndens beslut. Vi kan inte kommentera det medan det är under behandling”.

”Måste låta systemet fungera”

Enligt Henriette Hillestad Thune handlar det inte om att ge någon munkavel. Hon menar istället att mailet skickades ut till medlemmarna eftersom att Norges idrottsförbund kan bli en part i målet kring Therese Johaug.

– Det här fallet kommer att behandlas av NIF:s prövningsorgan, oberoende av NIF. Detta är ett system som har upprättats av NIF:s stadgar och vi måste tillåta att det systemet fungerar, utan att vi verkar för att påverka processen. Anställda inom NIF som uttalar sig om saken å NIF:s vägnar kan lätt tas som bevis för att NIF har en särskild syn på saken och processen. NIF:s enda formella syn på saken är det som kommunicerats från NIF:s prövningsorgan i linje med regelverket som NIF tillämpar. Personliga yttringar är naturligtvis något annat, skriver NIF:s juridiska chef i ett mail till NRK, och ber att kommentaren ska publiceras i sin helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.