Northland kopplade greppet om SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Northland Luleå är bara en seger från SM-guld efter en övertygande hemmaseger mot Umeå Udominate – 66-51.

Det var aldrig något snack om saken, även om Udominate vid ett par tillfällen krympte avståndet till tre poäng. Northland styrde och ställde redan från start medan gästerna blev stillastående i försvar och stressat i anfall. Redan efter första perioden hade hemmalaget en övertygande 23-12-ledning.

I andra perioden fick Udominate, som var vassast i grundserien, ordning på försvarsspelet och närmade sig. Men efter en timeout drygade Northland åter ut försprånget.

Basket SM-final

– Vi började bra, sedan låter vi dem komma ikapp lite när vi drar ner på tempot, summerade forwarden Allis Nyström första halvlek. Northland gick till vila med 38-27.

Svåra avslut

Tredje perioden präglades av lite slarvigt spel men Northlands taktik höll – de hade full kontroll på Udominate och pressade dem till svåra avslut.

– Vi hade riktigt bra intensitet i försvaret och fick bort deras stora spelare från korgen. Vi jobbar på och sliter hårt under korgarna och vinner som ett lag, förklarar Josefin Vesterberg segern i SVT:s sändning.

Katie Bussey fick i 13 poäng för Northland, Anna Barthold gjorde nio men tog dubbelt så många returer. SVT:s nya expert Kadidja Andersson var imponerad av vad hon såg.

– De hade en väldigt tydlig gameplan och höll sig till den matchen igenom. De spelar jättebra försvar tvingar Umeå till tuffa skott. Det var deras match hela matchen igenom.

På onsdag har Northland möjlighet att fira SM-guldet i Umeå.

– Förhoppningsvis ser vi ett mycket mer aggressivt försvar i Umeå i tredje matchen, säger Andersson.

Även den tredje finalmatchen kan ses i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basket SM-final

Mer i ämnet