Nu börjar uppladdningen till Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska kälkhockey-landslaget är klart för Paralympics i Sotji.

Men ändå är inte kvalturneringens avslutande match idag mot Japan betydelselös.

För nu börjar uppladdningen för Paralympics.

– En match är alltid en match, vi kommer att kämpa på som vanligt och föröka vinna, säger Per Kasperi.

Per Kasperi är fortfarande tonåring, men var med redan i Paralympics i Vancouver för snart fyra år sedan. Nu är han en etablerad svensk målskytt, och den som ska bära svensk kälkhockey in i framtiden. Igår mot Italien var han inblandad i båda de svenska målen, en gång som framspelare och en gång som målskytt.

Platsen i Paralympics innebär en lättnad och ett lyft inför de kommande vintermånaderna, när det ska hårdtränas inför Sotji.

– Det känns helt otroligt, jag tror inte vi har fattat det än. Vi är såklart överlyckliga, säger Per Kasperi.

Den forna stornationen Sverige har rasat på världsrankingen under 2000-talet, på grund av sviktande rekrytering och därmed återväxt. Landslaget har bra men få spelare och går runt på en och en halv femma. Sverige blev bara åtta i VM i våras.

– Platsen i Paralympics kommer att betyda oerhört mycket för rekryteringen. Det kommer att växa ett intresse. Killar och tjejer som vill spela kälkhockey har sett det här, och kommer att se under Paralympics, så det kommer att växa, säger den svenske lagkaptenen Peter Ojala till SVT Sport i Turin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.