Ny boll – EM:s stora snackis

Uppdaterad
Publicerad

När lag–EM i bordtennis drar igång nu i veckan hoppas de svenska herrarna på medalj, trots att EM ska genomföras med en ny sorts boll – som svenskarna bara har fått i tolv exemplar.

– Det är en miss från det internationella förbundets sida, säger förbundskaptenen Ulf ”Tickan” Carlsson till SVT Sport.

Bordtennisbollen ändras. Celluloid blir plast, som är mindre brandfarlig men inte har gjort bordtennisen mindre eldfängd.

Den nya EM-bollen har knappt hunnit nå marknaden. Just det märke som ska användas i EM har dessutom distribuerats ytterst sparsamt till de nationella förbunden.

Tolv exemplar till Sverige innebär en ovan uppladdning.

– Jag hoppas att det är lika för alla, att tyskarna och portugiserna också har haft tolv bollar, för är det inte så är det en skandal, säger ”Tickan” Carlsson till SVT Sport.

Med den nya bollen försvinner enligt uppgift det klassiska ping-pong-ljudet ur bordtennisen, som också förändras på andra sätt.

Mindre skruv, lite rakare spelsätt, vilket i alla fall gillas av Sverige-tvåan Kristian Karlsson.

– Man kan attackera lättare, vilket jag gärna vill, och det är mycket mindre felprocent i attackerna med den här bollen, säger han.

Lag-EM i bordtennis inleds på onsdag i Portugal, och det svenska laget har siktet på att slåss om medaljer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.