Ny ungdomsmedalj kan säkras i kväll

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit Sveriges ungdomstalangers sommar i år. Medaljregnet har varit konstant med bland annat U21-guld och F19-guld i fotboll, medaljer i samtliga valörer i friidrottsammanghang och JVM-guld i orientering. I kväll kan Sverige säkra nästa ungdomsmedalj, då i handboll – och vid finalvinst även försvara sitt EM-guld för U17 2013 i Polen.

I sommar har det minst sagt varit Sveriges ungdomstalangers tid att briljera – och som alla unga blågula stjärnor har gjort det. Listan kan över framgångar kan göras lång och den över ungdomsmedaljer inom svensk idrott likaså. Friidrottens gyllene juli, U21-guld och F19-guld i fotboll och JVM-guld i orientering är bara några exempel.

I kväll kan Sveriges handbollstjejer säkra nästa ungdomsmedalj när Sverige ställs mot Danmark i EM-semifinal under det pågående mästerskapet i Valencia.

Välkänt motstånd i semifinalen

Sverige känner till sitt motstånd väl då de mötte Danmark i den förberedande turneringen Scandinavian Open inför EM. Då blev det förlust med 27-22 (13-19). Danmark är förhandsfavoriter inför kvällens match, men Sveriges framtidslöfte och spelfördelare Sandra Fiedorowicz tror att en stark inledning och bra försvarsspel kan ge Sverige seger och en plats i finalen.

– Danmark har väldigt bra spelare på varje position. Om de inte glider i från med några bollar i början av matchen tror jag att vi vinner. Det kommer bli en väldigt fysisk och tuff match där framförallt vårt försvarspel kommer vara avgörande, men vi spelar handboll med mycket hjärta och en stor stor krigarinsats och vi ger inte upp, Sandra Fiedorowicz till SVT Sport.

Sveriges U19-damer försvarar ett EM-guld från 2013 när U17 vann EM i Polen. Danmark å andra sidan har missat finalspel de två senaste mästerskapen, något som kan vara fördel för Sverige menar Fiedorowicz.

– Vi vet att Danmark har varit i semifinal i de två senaste mästerskapen, men aldrig gått till final. Mentalt har vi ett övertag om matchen skulle vara jämn på slutet, säger hon och förklarar att försvara U17-guldet är en extra motivation för laget.

– Självklart vill vi göra allt för att försvara vårt guld. Det ger oss lite extra energi och vilja när vi står där på planen. Jag tror inte det påverkar oss negativt på något sätt eftersom vi inte känner att vi har någon press att försvara guldet då mycket har förändrats på två år, många lag har helt andra spelare med nu än vad de hade för två år sedan.

Ryssland eller Ungern väntar i final

Vid seger mot Danmark i kväll väntar final mot antingen Ryssland eller Ungern, två bekanta motstånd. Sverige förlorade mot Ryssland i Scandinavian Open och vann mot Ungern i gruppspelet under EM. Ett facit som gör att Sverige borde gynnas av att möta Ungern i en eventuell final, men Fiedorowicz vill inte ta den enkla vägen till mötes.

– Jag skulle helst vilja möta Ryssland i en final. Vi har inte vunnit mot Ryssland i år än. Det skulle göra det extra gött att ta dem i en EM-final när det verkligen gäller! Sedan tycker säkert alla i laget olika i just den frågan, säger hon.

Så huruvida Sveriges U19-damer kommer att säkra en ytterligare svensk medalj i kväll eller inte återstår att se. I kväll 21.00 avgörs matchen som kan följas här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.