Nysnaggad Stenson redo för Ryder Cup

Uppdaterad
Publicerad

Ett fantastiskt fjolår har följts upp med ett inte lika lysande 2014 för Henrik Stenson. Många toppresultat, inga segrar – men på fredag väntar årets största utmaning Ryder Cup och en bra chans att ta den kanske största segern av  alla.  Han är hemma i Malmö i några dagar för att ladda batterierna och klippa sig.

Du har åkt ganska långt för att klippa dig, det måste vara en bra frisör?

– Ja absolut, en av de bästa i världen, skrattar svensken när han sitter i frisörstolen i Malmö.

Ryder Cup

Vad blir det för frisyr då?

– Kortare än tidigare....nej men Hanns klipper Emma (Henriks fru) i vanliga fall så jag kom med på ett bananskal, säger Henrik om frisörbesöket dagarna före årets stora golfutmaning.

Har du vilat ut nu då? Du har ju klagat en del på det under säsongen att du känt dig sliten, det kanske var tur att du missade tourfinalen i Atlanta?

– Ja ur Ryder Cup-synpunkt var det helt klart positivt. Jag har varit hemma i tio dagar och fått lite träning och lite vila. Oavsett om man har Ryder Cup inför dörren eller inte så går man på adrenalin, det är så j-a kul och då kanske det spelar mindre roll till viss del men helt klart känner jag mig lite piggare.

Det kan behövas,  för nästa vecka väntar ett av de största spektaklen i sportvärlden och miljoner ögon är riktade mot Gleneagles i Skottland – matchen mellan USA:s tolv bästa golfare och Europas tolv bästa.

– Ja, det är ju ett av de största idrottseventen i världen. Det följs av 30 000 på plats och uppskattningsvis 500 miljoner tv-tittare, så mycket större än så blir det ju inte i sportsammanhang – inte inom golf i allafall.  Och sedan så är det ju speciellt med lagspel.

– Det är ytterst få tävlingar som vi spelar som lag. Sammanhållningen både på och utanför banan är extremt bra och kul. Jag har många av mina bästa minnen från karriären just under de två Ryder Cup jag har spelat. Jag hoppas att jag kan lägga till några till den banken när veckan i Skottland är över, säger Stenson om det som väntar.

”Vi har ett favoritskap”

Under decennier var USA dominant  i matchen mellan de båda kontinenterna. Men Europa har vunnit sju av de senaste nio matcherna. Och i år är Europa utmålat som en klar favorit med världsettan Rory McIlroy, trean Sergio Garcia och fyran Stenson i  laget.

– Det ett litet annat läge. Vi har väl lite mer favoritskap, kanske det mesta vi har haft någon gång egentligen. Men det är fortfarande så att bollen är rund och mycket kan hända i matcherna. Det handlar mycket om momentum när det är ett lagspel, hur vi spelar därute och hur vi kommer igång för hur vi spelar hela veckan.

– Självklart väger hemmaplan in lite också men jag räknar med att det kommer bli hårt ända in i de sista matcherna.

– Det börjar redan kittla lite i tävlingsnerven, säger han.

Spelar bra i matchspel

Under Ryder Cup är vi vana att se många knutna nävar och långa puttar som går i. Henrik håller med om att tävlingen tar fram det bästa hos spelarna och att nivån på spelet ökar en del.

Spelar du som bäst golf i Ryder Cup och i matchsspel?

– Jag har gjort en del riktigt bra matcher där. Generellt sett i matchsspel har jag gjort många bra matcher under åren och hoppas givetvis att jag kan leverera bra resultat nästa vecka.

USA kommer till matchen utan skadade Tiger Woods – dessutom är de hetaste amerikanska golfarna de senaste veckorna inte med. Ryan Palmer, Chris Cirk och Billy Horschel toppade formen för sent och valdes inte ut som sk wildcard av amerikanske kaptenen Tom Watson.  Men att USA skulle vara slagna på förhand – nej.....

– Det går aldrig att underskatta dem, det är farligt. Varje poäng blir avgörande.

Stenson gör sitt tredje Ryder Cup. Han debuterade 2006 på K Club i Irland.  Svensken fick som rookie sätta den avgörande putten som säkrade den europeiska segern. Då var det dock en klar seger för Europa och flera hade kunnat stå för avgörandet.

Avgör gärna själv på söndag

För två år sedan i Chicago hängde allt på tysken Martin Kaymer som avgjorde på det absolut sista hålet – när Europa vände ett hopplöst underläge på söndagen.

– Det kan vara mer eller mindre press på den där vinnande matchen. Jag hade ganska lite på min. Vi får se om jag är den som får stå där och svettas och försöka avgöra för Europa, jag har ingenting emot det, men givetvis vill man ju att det blir rätt utkomst.

Vare sig det blir Henrik eller någon annan som ikläder sig huvudrollen – räkna med att Europa kommer få stöd så det räcker i golfens hemland.

– Jag tror det kommer bli en magisk vecka, ett minne för livet. Publikstödet var fantastiskt redan på Irland och jag räknar inte med att det blir sämre än det nu i Skottland. Vi har en skotte med i laget (Stephen Gallacher) och en skotte som vice kapten, så jag tror det kommer att bli ett hejdundranade tryck och det börjar redan kittla lite i magen inför  att pegga upp på fredag morgon. Det kommer att vara extremt tryck på första tee.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryder Cup

Mer i ämnet