Nytt personbästa av Amb

Uppdaterad
Publicerad

I VM kom han inte över 80 meter. Men lagom till Finnkampen ser Kim Amb nu ut att ha toppat formen. 23-åringen slog till med nytt personligt rekord – och tror på ännu längre kast till helgen. – Det ska gå att kasta ytterligare någon meter, säger Amb till SVT Sport.

Ambs tidigare personbästa låg på 84,33 meter. Det nya personliga rekordet mäter 84,61 och kom under säsongens näst sista tävling i World Challenge-serien i Zagreb. Kastet räckte till en fjärdeplats för svensken.

– Det känns väldigt bra att kunna kasta så här bra i slutet av säsongen. Nu gäller det bara att hålla i det någon vecka till, säger Amb.

Finnkampen 2013

”Ska gå att kasta längre”

Finländaren Tero Pitkämäki vann tävlingen på 86,36 meter. Till helgen har Amb chans till revansch på finländaren.

– Ja, det blir kul med Finnkampen. Det är inte så lätt att vara svensk och kasta spjut men jag ska kunna besegra dem – men då måste det vara lite längre än i kväll, säger Amb som hoppas på längre kast under tävligen på Stockholms Stadion.

– Absolut. Det ska gå att kasta ytterligare någon meter. Det var inte perfekta förhållanden i kväll. Jag hade motvind och fick inte den träff jag ville i utkastet. Jag kan bättre.

”För bra form under VM”

Under sommarens VM kastade Amb 78,33 i finalen – kvällens kast hade räckt till en femteplats i Moskva.

– Jag var i för bra form under VM. Nu har jag tappat lite på formen och har lättare att hantera farten och tekniken. Jag är ju inte så van att toppa formen och lär mig av det här till nästa säsong.

– Sedan är det ju mycket mentalt. VM är över och jag kan släppa lite på alla spärrar. Då blir det tydligen långt.

Men 23-åringen har fortfarnade en bit kvar till Patrk Bodéns svenska rekord – 89,10 meter.

I damernas höjd klarade tre stycken 1,95. Emma Green Tregaro var en av dem, men hon fick nöja sig med andra plats bakom ryskan Irina Gordejeva, kroatiskan Ana Simic blev trea.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen 2013

Mer i ämnet