Sara Algotsson Ostholt och Reality Foto: TT Nyhetsbyrån

Svensk fälttävlanskvartett siktar på ny EM-medalj

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon inleds EM i fälttävlan i skotska Blair Castle och förbundskapten Staffan Lidbeck har målsättningen klar. ”Vi ska definitivt kriga om en medalj”, säger Lidbeck som var med och ledde det svenska laget till silver under EM i Malmö för två år sedan.

De sex svenska ekipage som representerar Sverige är: Sara Algotsson Ostholt med Reality, Johan Lundin med Johnny Cash, Ludwig Svennerstål med Franzipan, Niklas Lindbäck med Cendrillon, Anna Nilsson med Luren samt Louise Svensson Jähde med Viva.

De fyra ryttarna som rider i det svenska laget i nationstävlingen är: Johan Lundin, Anna Nilsson, Sara Algotsson Ostholt och Niklas Lindbäck. Ludwig Svennerstål och Louise Svensson Jähde tävlar därmed enbart individuellt.

– Laget är förbundskaptenens val, jag hade självklart velat rida i laget och tror jag hade kunnat bidra mycket, men jag respekterar förbundskaptenens beslut. Jag ser ändå väldigt mycket fram mot EM-starten, säger Ludwig Svennerstål till SVT Sport.

Alla de svenska hästarna godkändes vid dagens hästbesiktning men Ludwigs häst Franzipan skickades först till holding box men godkändes sedan vid ombesiktning.

”Kan kämpa om brons”

Hela truppen samlades i slutet av förra veckan på en pre-camp några timmars resa från Blair Castle, noggrann träning på detaljnivå har blandats med mer lättsamma aktiviteter som brännboll och paintball.  Det är ett laddat lag som ser fram emot mästerskapsstarten och jakten på en framskjuten placering.

– Det finns två väldigt starka favoriter i England och Tyskland och det blir oerhört svårt för oss att försvara vår silvermedalj, däremot är det väldigt öppet om bronsmedaljen. Om alla ryttare får till det tycker jag att vi kan kämpa om en bronsmedalj, så det är mitt absoluta mål, säger förbundskapten Staffan Lidbeck till SVT Sport.

Skador gör att flera av ryttarna inte har med sig sina förstahästar till EM. Niklas Lindbäcks rutinerade mästerskapshäst Mister Pooh skadade sig redan tidigare i år och under EM-genrepet i Aachen i mitten av augusti ådrog sig även Louise Svensson Jähde och Ludwig Svennerståls förstahästar skador vilket gör att dom precis som Niklas nu rider sina andrahästar.

Sista chansen att kvala till OS

Efter EM-silvret 2013 var den svenska målsättningen inför fjolårets VM högt satt, men mästerskapet i Normandie blev ett svenskt misslyckande. Sena skador precis innan VM gjorde att Sverige till slut ställde upp med endast tre ekipage i laget. Den svenska trion lyckades inte med målet att kvalificerade Sverige till OS i Rio nästa sommar.

Tävlingen i Blair Castle är Sveriges sista chans att kvala ett lag till Rio de Janeiro nästa år. Två platser finns kvar att slåss om. De Europeiska länder som redan är OS-klara är: Tyskland, Storbritannien, Holland och Irland.

– Det är ett väldigt bra gäng ryttare där flera har stor rutin när det gäller mästerskap. Vi har en härlig stämning i truppen och alla är väldigt motiverade och redo att kriga för en bronsmedalj, och lyckas vi där så löser sig OS-platsen på köpet. Jag vill inte fokusera på OS-platserna, då är det lätt att tappa fokus. Vi är på det här mästerskapet för att prestera så bra som möjligt, sen vad det räcker till det ser vi efteråt, säger förbundskapten Staffan Lidbeck till SVT Sport.

Dressyr inleder mästerskapet

Dressyren inleder precis som vanligt de två första dagarna. På lördag väntar en utmanade terrängbana och på söndag den avslutande hoppningen. Förbundskaptenen ser fram emot starten.

–Jag vill se att ryttarna presterar vad de kan och gärna lite till, då är jag nöjd, säger Lidbeck förväntansfullt.

Sändningstider och relaterade länkar:

Lördag 12 september SVT1 11:55- 17:00 direkt terrängritten

SVT Play 11:55 – 17:00

Söndag 13 september SVT2 12:25-14:00 direkt banhoppningen

SVT Play 12:25 -14:00

Söndag 13 september SVT2 15:00-16:50 direkt banhoppningen

SVT Play 15:00 – 16:50

Start och Resultatlistor

Officiella EM-hemsidan

Så går fälttävlan till

Ryttarbiografier -Svenska landslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.