”Om man inte har kunskapen är det lätt att blunda”

Uppdaterad
Publicerad

Inom skolan är det proffs som hanterar mobbningsfrågor. Inom idrotten ofta ideella krafter. ”Om man inte har kunskapen är det lätt att blunda”, säger Anders Wahlström på Riksidrottsförbundet till SVT Sport.

En färsk undersökning från Antimobbningsorganisationen Friends visar att drygt åtta procent av landets skolelever utsätts för mobbning. Men hur beter sig barn emot varandra inom idrotten?

Det finns undersökningar som visar att mobbning är mindre vanligt inom idrotten än skolan.  Friends beställde en Sifoundersökning som publicerades förra året, inte om mobbning, men om kränkningar. Av typen taskiga kommentarer, slag och knuffar. I den svarar 26 procent av barnen mellan nio och 15 år att de har blivit kränkta av andra barn i träningsgruppen, och tio procent av en tränare eller ledare.

”Inte alltid kompetensen”

Värst drabbade är pojkar i lagidrotter. 40 procent av dem säger att de har utsatts för kränkningar av lagkamrater.

– Vår spontana bild är att idrotten i sig är en trygg och bra miljö. Att de ledare som finns har bra intentioner, men kanske inte alltid hela kompetensen, säger Anders Wahlström, ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet, RF.

I skolan finns yrkespersoner som hanterar frågan, men i idrottsföreningar är det ofta föräldrar och ideella ledare.

Friends undersökning visar att i de föreningar som arbetar aktivt med frågor om likabehandling, om hur man ska vara mot varandra, minskar andelen kränkningar med elva procent.

RF startade för ett par år sedan samarbeten med Rädda Barnen, Bris och Friends, organisationer som fungerar som stöd för föreningar, både för att arbeta förebyggande, och i akuta situationer.

– Nyckeln ligger i det förebyggande arbetet, att prata om hur man ska vara mot varandra, säger Wahlstöm.

Och det finns utbildningsmaterial att få, men det är inte RF:s mest eftertraktade.

– Det är mycket som vi vill kunna, och det som efterfrågas av ledarna är oftast konkret kunskap om idrotten. Den här kunskapen är inte alltid det som ligger högst på önskelistan.

Omedvetenhet hos ledarna

Samtidigt tyder Friends undersökning på att även ledarna ibland kan vara ett problem. Tio procent anger att de utsatts för kränkningar av ledare.

– Den siffran vill vi såklart få ner på noll. Det är svårt att bedöma vad som är vad. Ibland handlar det om kränkande behandlning, ibland om mobbning. Det kan smyga sig in en omedvetenhet när det gäller viljan att vinna hos ledarna. Man inser inte att man kanske kränker idrottaren på vägen. Man är fast i en strävan att vilja vinna.  Därför jobbar vi inom ungdomsidrotten med att få bort den här jakten på resultat.

Fotnot: I samband med programmet Morgans mission uppmärksammar SVT Sport mobbning inom idrotten. Missa inte Experterna, där André Pops samtalade med Kajsa Bergqvist, Daniel Nannskog och Mikael Renberg om utanförskap inom ungdomsidrotten.

Vad ska man göra som ledare om man ser mobbning eller kränkningar?

Anders Wahlström: ”För det första ska man ta tag i det och inte tiga. Det kanske man gör om man inte har kunskapen, då är det lätt att blunda. Ofta finns professionell kunskap inom föreningen fast man inte vet om det. Det kan ju finnas personer som är pedagoger till sitt yrke till exempel. Så att scanna av vilka resurser som finns är bra. Det finns föreningar som har trygghetsdirektiv, men har man inte gjort ett förebyggande arbete så finns alltid stöd att få genom de här organisationerna (Bris, Rädda barnen och Friends). Ringer man till våra ombud ute i distrikten så blir man direkt hänvisad till hjälp.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.