Örgryte tillbaka efter tunga åren: ”Mycket framtidstro”

Uppdaterad
Publicerad

Örgryte har vandrat i fotbollsmörkret några år – men inför i år lyckades laget ta steget tillbaka till Superettan och på söndag väntar match mot AIK i Svenska cupen.

– Det finns mycket framtidstro, säger tränaren Hans Prytz till SVT Sport.

2006 åkte Örgryte ur Allsvenskan efter elva år i landets högsta serie. 2008, med en viss Markus Allbäck i spetsen, tog sig laget tillbaka, men den nya Allsvenska sejouren blev bara ett årig.

Det var början på en lång ökenvandring.

Svenska Cupen

I februari 2011 meddelade Örgryte att klubben skulle gå ihop med Qviding. Men sammanslagningen röstades sedan ner av Qvidings medlemmar, och bara några dagar senare begärde Örgryte Fotboll AB sig i konkurs.

– Det kändes uppgivet. Jag kunde inte riktigt acceptera det. Det var ingen som tog ansvaret för det. Alla skyllde på alla..., säger materialförvaltaren Hans Björnestöl.

Spellicensen togs över av idella föreningen Örgryte IS, och klubben degraderades till Division 1 södra. Andra säsongen i Division 1 nådde klubben avancemang till Superettan, och nu laddas det för fullt för säsongen.

Optimism inom klubben

Framtidstron har återvänt.

– Jag blev ÖIS:are när jag var sju, och det har bestått. Jag är pensionerad nu och skulle ha slutat men jag har svårt för att göra det. Man blir ung när man jobbar med de unga killarna i laget och just nu är det en väldig laganda, säger Hans Björnestöl.

Nu har klubben dessutom bättre koll på ekonomin, och håller hårt i varje krona.

– Har man varit så djupt ner i avgrunden aktar man sig väldigt noga för att åka dit igen, säger sporten Kent Carlzon.

På söndag väntar en mycket svår uppgift för Örgryte – AIK kommer på besök. Det är dock ett stukat Stockholmslag som kommer ner till Göteborg, 1-2 hemma mot Halmstads BK i första omgången av cupen imponerar inte.

Örgryte däremot kommer stärkta av 2-1 mot Syrianska.

Matchen direktsänds i SVT1/Play 16.45 på söndag 10 mars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska Cupen

Mer i ämnet