Foto: Bildbyrån

Älg död av O-ringenstress

Uppdaterad
Publicerad

En älgko tros ha stressats till döds av den pågående orienteringstävlingen O-ringen i Borås, uppger lokala medier. Det döda djuret hittades inom tävlingsområdet. ”Att det händer olyckor är oundvikligt vid stora evenemang”, säger Magnus Kristoffersson, viltanläggare på Naturvårdsverket.

Under orienteringstävlingen O-ringen, som i år arrangeras i Borås, hittades en älgko död i utkanten av Kinnarumma i går. Tävlingen, som pågår veckan ut, tros vara anledningen till att älgkon dött av stress.

– Den har blivit ihjälstressad av orienteringen. Vi har gjort vad vi har kunnat men det är jättetråkigt tycker vi, säger Bengt Larsson, viltavdrivare i samband med evenemanget, till Borås Tidning.

Älgdöd

60 personer

För att undvika viltolyckor har viltdrivare och jägare, i enlighet med jaktlagen, gett sig ut varje morgon för att få bort vilda djur från tävlingsterrängen. Trots en styrka på cirka 60 personer hittades älgkon död inom tävlingsområdet.

– Det är inte alltid alla vilda djur förstår syftet och stannar kvar ändå. Man har försökt men det är inte alltid det fungerar. Att det händer olyckor är oundvikligt vid stora evenemang, säger Magnus Kristoffersson, viltanläggare på Naturvårdsverket.

”Det har hänt tidigare”

– Det har hänt tidigare och det är just därför det är reglerat i jaktlagen att tävlingar ska visa hänsyn till vilt och störa i så liten utsträckning som möjligt, säger Kristoffersson och fortsätter:

– Men att vilt dör i skogen är ingenting ovanligt. Man måste också tänka på att det är fler människor som vistas i skogen vid stora evenemang som detta och då är chansen större att man ser döda djur.

Har verkligen älgarna frihet i sin egen skog?

– Varje gång en människa vistas i skogen stör man vilt, men det är svårt att ta bort den rätten, säger Kristoffersson.

Vidare hade älgkon mjölk i sina juver vilket vittnar om en kalv, som i nuläget inte hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgdöd

Mer i ämnet