Bergmans teknik ska ge VM-medalj

Uppdaterad
Publicerad

I maj tog Gustav Bergman EM-silver på medeldistans, och nu tar han sats mot minst samma valör i VM på hemmaplan.

– Det är klart att jag siktar på att stå allra överst på prispallen, det är inget att hymla med.

Sverige-ettan Gustav Bergman tog VM-brons på medeldistans 2013 och EM-silver på samma distans i år. Pricken över i saknas, men den tekniska terrängen kring Strömstad bör passa Bergman perfekt.

– Det gäller att kunna hålla hög fart med full kontroll, vilket inte alla klarar i den här terrängen, och det är något som passar mig bra, säger Gustav Bergman till SVT Sport i samband med landslagets avslutande uppladdning i Strömstad.

Gustav Bergman har byggt orienteringstekniken först och löpningen sedan, mycket för att undvika skador. Han säger att han fortfarande har mer att utveckla fysiskt, men har ändå avgjort en VM-stafett för Sverige och tagit EM-silver i våras i den snabba sprint-disciplinen som han skippar i hemma-VM, till förmån för medeldistansen och den långdistans där svenska herrar har inte har tagit VM-medalj på 13 år.

– På långdistans tar det många år att bli bra, det är sällan det är folk under 26-27 år som tar medaljer, säger Bergman.

Och du blir 26 i år.

– Ja, så nu börjar jag komma upp i ålder för att det ska vara dags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.