Foto: Bildbyrån

Nytt VM-guld för Alexandersson

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson följde upp segern i medeldistansen med att ta sitt andra VM-guld – den här gången i långdistans, orienteringens mest prestigefyllda distans. ”Helt fantastiskt, jag är så sjukt glad” säger hon till SVT Sport.

Det blev en dramatisk utveckling på damernas långdistans vid VM i skogarna runt Tanum. Löparna ställdes inför en rejäl utmaning under banan som totalt mätte 11,2 kilometer. Avstånden mellan kontrollerna brukar variera men frågan är om inte sträckan mellan första och andra kontrollen slog något slags rekord – 3,5 kilometer ”fågelvägen” öppnade för flera olika vägval.

– Den längsta vägvalssträckan jag sett någon gång i damernas långdistans i VM, säger experten Mats Troeng, som själv sprungit flera VM under sin karriär, i SVT:s sändning.

Gemperle tog stor ledning

Bronsmedaljören från medeldistansen i förrgår, Natalia Gemperle, valde att hålla sig till de större vägarna som rundade flera höjder och blöta mossar. Det gav en mer lättsprungen löpväg men samtidigt längre – ca 5,2 km.

Trots att ryskans vägval var drygt en kilometer längre än ”rakt på”-vägvalet genom skogen sprang hon snabbt och fick ett försprång på konkurrenterna.

Förhandsfavoriterna Judith Wyder, Schweiz, och Tove Alexandersson, Sverige, valde båda att springa ”rakt på” och var i det läget nästan två respektive tre minuter bakom Gemperle. Det var dock inget som hemmahoppet visste ute i skogen.

– Det har man ingen aning om. Jag hörde att jag tog ett sämre vägval till andra kontrollen där jag tappade en del. Jag genomförde inte den sträckan perfekt och det var nästan i början som jag kände mig som tröttast, säger svenskan till SVT Sport.

Bara sekunder skiljde

Men Alexandersson kämpade på och tog in tid längs hela banan. När hon varvade i arenan tio minuter före målet var hon bara sekunder efter ryskan.

– Jag hörde att det skiljde tre sekunder, säger hon.

– Jag var ju trött och jättesliten såklart men jag bestämde mig för att orientera ordentligt, hålla hög fart och aldrig släppa fokus – inte ens till sista kontrollen. Jag visste att jag kanske inte skulle springa ifrån henne utan att det orienteringstekniska var min chans så jag fokuserade verkligen på det.

Kunde njuta på upploppet

Och efter en stark avslutning, med klockrena kontrolltagningar, kunde hon till slut lägga beslag på VM-guldet – 26 sekunder före Gemperle.

– Det känns helt fantastiskt, jag är så sjukt glad.

Upploppet blev, trots trötta ben, ren njutning.

– Jag spurtade på och när jag hörde vinnarlåten spelas förstod jag att det var klart. Jag var lite piggare i dag så jag kunde njuta mer.

Alexandersson vann även medeldistansen i förrgår och har nu alltså tagit två guld vid hemma-VM, som avslutas med stafett på lördag.

Resultat VM långdistans, damer

1 Tove Alexandersson, Sverige 1.26.24

2 Natalia Gemperle, Ryssland +26

3 Anne Margrethe Hausken Nordberg, Norge +2.01

14 Lina Strand, Sverige +11.20

15 Emma Johansson, Sverige +12.34

18 Anna Bachman, Sverige +13.35

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.