Peter Eriksson Linköping före Oskar Arlebo, Örebro, på andra sträckan i Tiomila. Efter tio sträckor vann Södertälje-Nykvarn. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Leandersson gav Södertälje segern

Uppdaterad
Publicerad

Sprintvärldsmästaren Jonas Leandersson tog sitt Södertälje-Nykvarn till seger i Tiomila. Han var efter IFK Göteborgs norrman Eskil Kinneberg in på upploppet på Lugnets skidstadion i Falun men tog sig grimaserande förbi vid 07.00-tiden i morse.

Legendaren Thierry Gueorgiou gav upp spurten helt för sitt Kalevan Rasti. Efter mer än tio timmars kamp över tio sträckor skilde det någon meter.

– Jag fick ett fantastiskt utgångsläge och man får inte så många chanser, som jag trodde var borta, och hade fokus på Eskil och väntade så länge som möjligt, säger Leandersson till Radiosporten efter 16 tunga kilometrar orientering fågelvägen.

– Jag kände att jag hade dagen och kände mig otroligt stark, det kan vara lurigt för kroppen eftersom man springer på en annan tid på dygnet, säger Leandersson och hyllar sina lagkamrater.

 Leandersson: ”I natt är vi alla hjältar”

– I natt är vi alla hjältar. Vi är tio jämna löpare och det är det som fäller avgörandet, funderar Leandersson.

Kinneberg var nöjd sitt lopp.

– Jag gjorde allt rätt men Jonas var starkare på slutet. Nästa år avgörs Tiomila i Göteborg och då ska vi ta revanach, säger Kinneberg som gick ut två minuter efter Kalevan Rasti och Södertälje-Nykvarn på sista sträckan.

Södertälje-Nykvarn fanns med i tätdraget under hela natten. På den fjärde sträckan (Långa natten) förde Andreu Blanes Reig upp laget i ledningen. Det var en position som Södertälje-Nykvarn hade fram till mål, med undantag från nionde sträckan när Eric Börjeskog hade stora problem att hänga med när Haldens världslöpare Olav Lundanes (tre individuella VM-guld) satte upp ett enormt tempo.

Blandade känslor när Lundanes blev skadad

Men just när Haldenlöparen höll på gå loss och kunna avgöra hela tävlingen föll han och skadade axeln allvarligt och bröt.

Eric Börjeskog såg fallet och insåg att norrmannen blev allvarligt skadad:

– Först såg jag att han snabbt skulle få hjälp. Sedan tänkte jag faktiskt – yes, ett lag mindre. Halden har ju vunnit Tiomila så många gånger. Nu skulle det vara vår tur, säger Börjeskog till TT.

Det var Södertälje-Nykvarns första seger sedan 2005. Förra året vann IFK Göteborg och Kalevan Rasti har fyra segrar de sju senaste åren.

Det var 20 år senast som två svenska lag var i toppen av orienteringsklassikern.

Slutställning Tiomila (slutsträckans löpare nämnd):

1 Jonas Leandersson, Södertälje, 628.26

2 Eskil Kinneberg, IFK Göteborg, 628.28

3 Thierry Gueorgiou, Kalevan Ra, 628.35

4 Fredrik Backman, IFK Lidingö,  633.52

5 Daniel Hubmann, Koovee,        634.38

6 William Lind, Malungs OK Skog, 637.44

7 Olle Boström, Järla Orienteri, 637.49

8 Emil Svensk, Stora Tuna OK,    645.13

9 Karl Walheim, Ärla IF,         645.25

10 Dmitrij Tsvetkov, Ikaalisten, 648.30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.