”Många tror att jag bara ska gå in och vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson är den stora favoriten under hemma-VM i Strömstad – och hon känner pressen. ”Väldigt många tror att det är väldigt lätt för mig att bara gå in och vinna” säger hon till SVT Sport.

Efter en blågul succéstart på hemma-VM med sprintguld till Jerker Lysell och brons för sprintstafettlaget är det dags för medeldistansen.

Tove Alexandersson, som avstod de inledande distanserna, siktar nu på att ta sitt första VM-guld. Men hon känner pressen.

– Väldigt många tror att det är väldigt lätt för mig att bara gå in och vinna om jag gör ett bra lopp, men så är det absolut inte. Det handlar verkligen om att ta rätt beslut hela tiden, även på mikrovägval, och hitta de rätta stråken, säger Alexandersson, som blev dubbel EM-guldmedaljör i våras, till SVT Sport.

Är frisk och skadefri

Till skillnad från de senaste årens VM är hon frisk och skadefri den här gången. Men det är ingen garanti för medalj.

– Det är inte helt lätt. Det är många som har chansen och den som lyckas att ta de rätta vägvalen och får kontrollerna bäst på alla sträckor är den som kommer att vinna.

När Alexandersson vann EM-guld i medeldistans var segermarginalen över två minuter på 32 minuters löpning. Hon har bott och tränat i Halden, inte långt från VM-skogarna runt Strömstad, i flera månader för att ladda inför sommarens mästerskap.

”Trygg i terrängen”

– Jag känner mig väldigt trygg i terrängen och att det är ett svenskt arrangemang med svensk kartritning. Det känns tryggt och bra.

Går det att ha taktik inför en medeldistans?

– Absolut, det gör det verkligen. Jag har sprungit många bra medeldistanslopp så jag ska försöka ta med mig dem och hitta samma känsla.

Vad är taktiken då?

– Att ha hundra procent fokus på orienteringstekniken, hela tiden. Att inte förrän jag ser sista kontrollen börja pusha på det där sista fysiska. Annars att verkligen ha fokus på orienteringen och låta farten komma av sig själv.

SVT direktsänder tisdagens medeldistans med start 12.55 i SVT1.

Sändningstider orienterings-VM

Tisdag 23/8

SVT1, 12.55-15.00 och 15.55-18.00

Medeldistans finaler, herrar resp damer

Torsdag 25/8

SVT1 13.55-18.00

Långdistans final, damer (13.55-16.00) och herrar (13.30-18.00)

Lördag 27/8

SVT2, 13.45-18.00

Stafetter, herrar (14.00-16.00) och damer (16.00-18.00)

Kommentatorer: Jacob Hård och Mats Troeng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.