Foto: Bildbyrån

Nytt EM-silver för Bergman

Uppdaterad
Publicerad

I söndags vann Gustav Bergman EM-silver i sprint bakom Matthias Kyburz, Schweiz. I dagens medeldistans blev det en repris – Kyburz vann guldet före just Bergman.

Gustav Bergman, som vann sin första mästerskapsmedalj på sprint i helgen, följde upp succén med ett nytt EM-silver i dagens medeldistansfinal.

25-årigen var en bit efter i gårdagens kval och startade därför före de största favoriterna. Han gjorde ett stabilt lopp på de steniga sluttningarna i Jeseník i nordöstra Tjeckien, och tog en klar ledning i mål.

– Jag kände mig lite seg på uppvärmningen, inte alls så rapp som jag ville vara, men jag visste att det var orienteringen som skulle avgöra, säger Bergman till orienteringsförbundet.

Misstag på slutet

Svensken ledde med en halvminut när han gjorde ett misstag i slutdelen av banan.

Sedan blev det en nervös väntan i målet när konkurrenterna gick in på sämre tider, en efter en, tills sist startande Matthias Kyburz, Schweiz, återigen kom och knep guldet – 34 sekunder före Bergman.

– Jag missade en minut på den 14:e kontrollen, så klart att det känns lite surt, säger Bergman.

– Jag är faktiskt lite överraskad att det räckte till silver trots mitt ganska stora misstag. Det är klart att det svider lite att jag la bort guldet, men jag är nöjd med mitt silver.

Lucas Basset, Frankrike, vann bronset och svenske Oskar Sjöberg slutade fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.