Foto: Bildbyrån

Sverige fyra i EM-stafetten

Uppdaterad
Publicerad

Schweiz har imponerat stort i EM i Jesenìk, Tjeckien, och lagt beslag på samtliga herrguld. I dag blev det återigen schweiziskt överst på pallen när herrarnas stafett avgjordes. Sveriges andralag kom fyra medan förstalaget blev diskat.

För två år sedan blev det svenskt EM-guld i herrstafetten men i dag var det andralagen som stal rubrikerna i Jesenìk, Tjeckien. När Sveriges förstalag hoppade över en kontroll och diskvalificerades på andra sträckan, klev Johan Runesson fram och stod för ett imponerande lopp och förde upp andralaget från åttonde till första plats.

När han skickade ut Martin Regborn, som skrällde med ett brons på långdistansen tidigare i veckan, på slutsträckan var det dock endast en sekund före hemmanationen Tjeckien och sex före Polen.

Hubmann förde upp Schweiz

På tredje sträckan blev det snabbt omkastningar. Martin Hubmann i Schweiz andralag, som gick ut en minut efter tättrion, sprang i kapp klungan medan Polen snabbt började rasa genom fältet.

Det stod snart klart att det var fyra lag, Tjeckien, Norge, Schweiz 2 och Sverige 2, som skulle göra upp medaljerna. Mot slutet av banan lyckades Schweiz 2 få en lucka före Tjeckien, samtidigt som Sverige hamnade bakom en starkt spurtande Magne Dähli för Norge.

Fjärdeplats för Sveriges andralag

Hubmann kunde springa hem ännu ett guld till Schweiz – noterbart är att schweizarna alltså lagt beslag på samtliga herrguld i detta EM. Dähli knep silvret för Norge, fem sekunder före Tjeckien. Sveriges fick nöja sig med fjärdeplatsen, en minut efter.

– Det var väldigt nervöst att gå ut i det här utgångsläget. Det var skakigt orienteringsmässigt de två första kontrollerna och jag kom inte riktigt in i det. Det var riktigt tufft att springa i dag. Det var väldigt varmt och långdistansloppet satt kvar i benen. Jag är riktigt besviken, säger Regborn till förbundet.

Gustav Bergman gjorde ett starkt lopp på slutsträckan i Sveriges förstalag, men det spelade alltså ingen roll eftersom laget redan var diskat.

– Jättetråkigt. Jag är ganska säker att jag hade tagit hem det om jag fått fortsätta, säger Bergman, som blev avplockad av funktionärer vid varvningen.

Resultat, EM-stafett herrar:

1) Schweiz 2 (Florian Howald, Baptiste Rollier, Martin Hubmann), 106.07

2) Norge (Carl Godager Kaas, Eskil Kinneberg, Magne Daehli), +0.08

3) Tjeckien (Jan Petrzela, Jan Sedivy, Vojtech Kral), +0.13

4) Sverige 2 (Jonas Leandersson, Johan Runesson, Martin Regborn), +1.02.

Sverige 1 (Fredrik Bakkman, Oskar Sjöberg, Gustav Bergman), diskvalificerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.