Herrarnas stafettlandslag tog brons i VM. Foto: SVT

Orienteringsherrar vände nattsvart start till brons

Uppdaterad
Publicerad

De svenska orienteringsherrarna repade sig efter en mardrömslik inledning av VM-stafetten i Strömstad-Tanum och kämpade till sig ett brons genom William Lind som sprang sistasträckan. Norge, som gick loss direkt, vann före Schweiz.

– Otroligt tung start för Fredrik och sedan så skönt att vi kunde vända, det svåraste som finns inom orienteringen, säger Lind till SVT Sport.

Lind gick ut med Finland och Storbritannien och var den som tog initiativet. På slutet kom han loss och kunde bärga bronset efter ett säkert genomfört lopp. På den sista övergången vid upploppet väntade lagkamraterna Fredrik Bakkman och Gustav Bergman och de sprang gemensamt i mål.

På andra sträckan förde Gustav Bergman in Sverige i matchen och bronskampen efter ett nära på perfekt lopp. Han växlade över som femma och hade bara tappat 31 sekunder på den färske långdistansvärldsmästaren Olav Lundanes på sträckan.

– Det vare ett mer eller mindre perfekt lopp, säger Bergman.

Sönderslagen kompass skapade panik

Fredrik Bakkman på den första sträckan var över tre minuter efter redan till den andra kontrollen efter att ha ramlat och slagit sönder kompassen. Han höll sedan ihop loppet och växlade som nia, 3.15 efter täten.

– Jag tappade kollen och fick mental panik, säger Bakkman som fick plocka fram reservkompassen och var framme till två andra kontroller innan han fick sin. Han var då nere på 29:e plats av 31 lag. Då såg det nattsvart ut och tankarna på medalj var långt borta. 

– Jag är grymt besviken. Tyckte att jag hade bra koll när jag gick in i grönområdet.

Efteråt kunde Bakkman pusta ut.

– Det här var otroligt skönt för min del, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.