Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IFK Göteborg tog dubbelseger i Tiomila – se målgången Foto: Orienteringsförbundet

IFK Göteborgs damer tog dubbel i Tiomila

Uppdaterad
Publicerad

IFK Göteborg hade aldrig vunnit damklassen i Tiomila. När klubben till slut fick till fullträffen var det efter en uppgörelse mellan första- och andralaget. Stjärnan Sara Hagström kunde avgöra och ta förstalaget till segern vid målgången i Skellefteå AIK:s hockeyarena.

– Det känns så bra, vi har väntat på det här så länge. Folk tror nog att vi vunnit tidigare eftersom vi varit nära så många gånger, säger Hagström i Tiomilasändningen med segerkransen runt halsen.

Det var dubbla segertåg när de tidigare löparna väntade in först Hagström och sedan Ingrid Lundanes i andralaget. Sedan blev det ett jubelvrål med alla tio löparna och stort kramkalas.

– Och att vinna dubbelt i en sådan här terräng och att få göra det med Ingrid som jag tränat så mycket med är så häftigt. Vi har så många bra löpare, säger Hagström.

Det var först vid åttonde kontrollen som Hagström var ikapp Lundanes.

De två Göteborgslagen stod i särklass. Tove Alexandersson gick ut som sjua på sista sträckan för sitt Stora Tuna. Hon hade ungefär samma tid som Hagström på sträckan och jagade Tone Lye i Nydalen för att nå pallen men fick nöja sig med fjärdeplatsen.

Dramatisk miss på fjärde sträckan

Det såg ut som om världslöparen Simona Aebersold hade säkrat segern åt förstalaget när hon gick loss på den tredje ogafflade sträckan över 10,2 km och växlade ut Elin Månsson 2.37 före fjolårssegraren Nydalen från Norge. Men Månsson gjorde en tidig miss, var bara någon meter från kontrollen och vände tillbaka flera gånger utan att hitta den. Det var först när Sanna Fasth i andralaget, som startade sex minuter bakom, kom ikapp som olyckliga Månsson fick tag i kontrollen.

Under tiden hade 47-åriga Ann-Magrethe Hausken Nordberg fått en lucka för Nydalen. Den jagade dock Fasth ikapp och växlade ut andralaget först. Nydalen var då fem sekunder efter och Hagström hade 58 sekunder att ta igen.

– Jag njöt av varje minut och var överraskad när Ann-Magrethe dök upp på slutet , säger Sanna Fasth som varit skadad större delen våren.

Tiomila har aldrig arrangerats så långt norrut tidigare sedan starten 1945. Damklassen introducerades 1977.

Till resultaten.

Resultat damklassen:

1) IFK Göteborg 1, (Victoria Hæstad Björnstad, Miri Thrane Ödum, Simona Aebersold, Elin Månsson, Sara Hagström), 3.59.58

2) IFK Göteborg 2, (Ida Agervig Kristiansson,  Johanna Källvik Leufvén, Isia Basset, Sanna Fasth, Ingrid Lundanes) +0.16

3) Nydalen, (Anna Ulvensöen, Helena Karlsson, Alice Hugosson,  Anne M Hausken Nordberg, Tone Lye), +5.54

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.