Tove Alexandersson tog saknat VM-guld trots jättemiss

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson hade vunnit allt inom orienteringen utom ett VM-guld i sprint. I dag fyllde dalkullan den luckan genom att vinna sprinten i Terezin efter stor dramatik.

– Det kommer inte att gå, tänkte Alexandersson efter en jättemiss.

Det var långt ifrån en promenad i parken vid den gamla fästningen i Terezin.

– Jag hade ett jättebra lopp i början och på långsträckan tyckte jag att vägvalet var bra men det var genom målområdet och jag kunde inte springa där, ”det kommer inte att gå, nu tappar jag mycket tid” och blev stressad och rejält stum. Det var ett tufft lopp, säger Alexandersson till SVT Sport.

”Helt fantastiskt”

En uträknad och panikslagen Alexandersson kunde trots allt vinna även om det krävdes en rejäl urladdning.

– Det var bara att försöka fokusera om, att aldrig ge upp. Nu känns det helt fantastiskt, medger en strålande glad Alexandersson.

Mot slutet av banan var ett tiotal löpare samlade inom ett tiotal sekunder. Alexandersson var först på fjärde plats och då tre sekunder efter ledande danskan Maja Alm som hade sitt femte raka sprintguld inom räckhåll.

Alexandersson hade dock bra tryck och frustande kunde hon forcera till sitt första sprintguld, det elfte VM-guldet i karriären för 28-åringen. Hon vann till slut med nio sekunder före Natalia Gemperle.

Tappade minst 38 sekunder på missen

Vid den första tv-kontrollen ledde Alexandersson med 18 sekunder före Natalia Gemperle men på en långsträcka inne i fästningen tog hon ett vägval långt från ”strecket”. Alexandersson hade då 32 sekunders ledning som försvann till att vara tre sekunder efter då ledande Alm. Jämfört med Alm tappade hon 38 sekunder på det olyckliga vägvalet.

– Ska hon komma tillbaka in i matchen igen? frågade sig SVT Sports expert Mats Troeng i sändningen som var spännande med den täta toppstriden. Efteråt erkände Troeng att han trodde att det var kört för Alexandersson.

KLIPP: Tove Alexandersson om dramatiska guldloppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.