Tove laddar för VM utan fokus på gulden

Uppdaterad
Publicerad

Hon är bäst i världen just nu och favorit inför VM i orientering.

Men Tove Alexandersson säger att det inte är gulden som räknas.

– Jag fokuserar inte så mycket på resultaten, utan jag vill göra mina bästa lopp för året, säger 21-åringen från Borlänge.

SVT Sport var på plats när Tove Alexandersson körde ett sista fartpass inför avresan till VM-uppladdningen i Italien.

Hon körde fyra längre intervaller på över en kilometer, följt av åtta 200-meterslopp på bana. Det är viktigt att få upp farten inför VM-premiären, sprintdistansen den 5 juli, på Venedigs trånga gator och gränder.

Orienterings-VM 2014

– Jag sprang ett liknande pass för två veckor, och det kändes mycket bättre nu så formen är stigande, säger hon.

Orienteringens drottning Simone Niggli har slutat, och kronprinsessan Tove Alexandersson står redo att ta över. Hon leder Världscupen överlägset, efter två klara segrar i Norge för två veckor sedan. I VM får hon finna sig i att bära ett stort favoritskap, framför allt på de traditionella skogsdistanserna, medel och lång, i de italienska Alperna. I fjolårets VM tog Alexandersson silver på dessa distanser, båda gångerna bakom schweiziskan Niggli.

Alexandersson har sitt eget sätt att axla favoritskapet.

– Jag vet att det är ganska mycket press utifrån, men så länge jag känner att det är för mig jag springer och fortfarande tycker att det är så himla kul, så är det inget som påverkar mig så mycket.

Tove Alexandersson lever sitt liv i en kappsäck, är bara hemma i Borlänge några dagar under hela sommaren, men samtidigt säger hon att hon uppskattar alla umbäranden och inte skulle vilja ha det på något annat sätt. Utom en sak då: att hon äntligen tar det där första VM-guldet, efter tre individuella silvermedaljer.

– Jag har ända sedan jag var liten varit väldigt målmedveten och hela tiden velat utvecklas och bli bättre. Det är det jag lever på fortfarande, säger den blågula VM-favoriten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-VM 2014

Mer i ämnet