Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isac von Krusenstierna kraschade under ett träningspass. Foto: Bildbyrån/SVT

Världsmästarens kamp mot klockan

Uppdaterad
Publicerad

Isac von Krusenstierna blev ifjol överraskande världsmästare i sprintorientering. En 24-åring som nu går en annan kamp mot klockan. Efter ett skadefyllt år ska han försvara sitt guld – och det stökar in i det sista. 

Med fyra veckor kvar till VM i Danmark, där falukillen ska försvara sin titel, möter SVT Sport honom i centrala Stockholm där han till slut får testa på ett tufft tävlingslikt pass. En lovande känsla och bra indikationer ända fram till sista stegen på banan – som slutar i en rejäl vurpa i en regnvåt sluttning och en kollision med en lyktstolpe.

– Det summerar mitt år ganska bra. Motgångar, säger han och ler snett med ett hårt lindat högerlår som drabbats av en lättare lårkaka.

Förra sommaren var lyckan desto större. En för allmänheten okänd sprinttalang som efter ett svagare VM-kval i Tjeckien startade tidigt i fältet, tog ledningen och sen fick se en efter en av stjärnorna slagna. Ett guld som gav genklang i branschen.

– Det var något som man kämpat för under lång tid, men som ändå kom ganska oväntat på något sätt. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Det var bara glädje, säger von Krusenstierna som fortfarande är rankad bara 33:a i världen i disciplinen.

Sinnestämningen förändrades drastiskt när grundträningen för den här säsongen drog igång. Han drabbades av en stressfraktur i ena skenbenet, något som upptäcktes först i januari. Det var månader av rehab med vattenlöpning, cykel och crosstrainer som redskap och när han väl började springa så smått kom ett krånglande knä i vägen.

Tidigare världsmästare som stöd

Mitt i allt har han ändå haft bra stöd, inte minst genom landslagets sprinttränare Jonas Leandersson, själv tidigare världsmästare och civilt utbildad fysioterapeut. En kraft som kunnat ge goda karriärsråd vad gäller både teknik, löpning och skadehantering.

– Det är svårt att hitta någon som kan ge bättre råd och är världsmästare i sprintorientering. Det är en lyx.

Den här dagen agerar Leandersson skugglöpare på passet, filmar adeptens agerande och rycker till slut också in som sjukvårdare när olyckan är framme. Men gillar framförallt det han såg ute på banan.

– Isac har riktiga sprintkvaliteter och de sitter i ryggmärgen. Han är väldigt sugen idag när han inte sprungit på länge, men han sköter det väldigt fint tekniskt. Idag var ett första test att få hålla i kartan och få känna på det här med sprint och riktningsförändringar, rent för hans kropp också, säger Leandersson som ändå är hoppfull att den senaste skadan snabbt ska vara hanterad.

Landslaget och von Krusenstierna är just nu i Danmark på ett VM-läger, halvannan vecka för att få lite känsla och specialträning inför mästerskapet som avgörs i slutet på juni (och sänds här på SVT).Och den regerande världsmästaren kan ändå hitta något positivt med motgångarna.

– Ja, att ingen tror på mig nästan. Lite att jag går under radarn. Jag gillar att slå ur underläge, får inte så mycket press på sig.

KLIPP: Världsmästaren Isac von Krusenstierna går en kamp mot klockan inför VM (2 juni 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.