Tove Alexandersson och Thierry Gueorgiou Kalevan Rastiunder, totalsegrare i O-ringen i somras. Foto: Bildbyrån

Orienteringsstjärnor utmanar herrar

Uppdaterad
Publicerad

Världens bästa kvinnliga orienterare utmanar herrarna i årets tiomila. Förutom att springa i damkavlen för sina respektive klubblag går Tove Alexandersson och Simone Niggli och ytterligare åtta kvinnor från fem nationer samman och tävlar om den klassiska tiomilabudkavlen.

– Det ska bli jättekul att se hur det går, en hel del herrlag lär vi kunna utmana i alla fall, säger Tove Alexandersson till SVT Sport.

Flera av tjejerna kommer att spinga damstafetten för respektiva klubblag strax innan det blir dags för herrkavlen och Tove Alexandersson är med på att det upplägget kanske inte är det bästa.

– Vi kommer kanske vara lite slitna men vi ser det som en rolig utmaning, det är damkavlen som är huvudfokus, säger Alexandersson.

TIomilahelgen går den 9-10 maj i Uppland, i trakterna runt Skepptuna motorstadion. Damkavlen avgörs på lördagseftermiddagen. Tiomilakavlen startar 21.30 på kvällen och har en beräknad målgång vid 07.30 på söndagen.

Fakta: Damlaget i tiomilakavlen

Ett internationellt damlag i orientering springer tiomilakavlen:

Sverige: Tove Alexandersson, Stora Tuna, Annika Billstam, Linné, Sara Hagström, Falköping, Lena Eliasson, Domnarvet.

Danmark: Maja Alm, Pan Århus; Ida Bobach, do, Emma Klingenberg, Järla.

Ukraina: Nadija Volynska, Orion.

Norge: Mari Fasting, Halden.

Schweiz: Simone Niggli, Tisaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.