OS i Kina kan drabbas av vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

Peking blir värd för Vinter-OS 2022. Men inför omröstningen höjdes röster om att arrangemanget kan göra att Kina drabbas av vattenbrist.

Det finns både positiva och negativa sidor när Kina och Peking får arrangera OS 2022 menar många. Mycket av infrastrukturen finns redan sedan arrangemanget av sommar-OS 2008, men bristen på snö kan ställa till med stora problem för folk på landsbyggden.

Det är flera miljö- och människorätts organisationer som menar att det kan slå hårt mot ett redan drabbat land. Det mest akuta spås bli vattenbristen då nederbörden i dessa delar av Kina inte är så stor, men snö måste ändå ordnas fram och då skulle landsbyggde drabbas hårdast – trots att arrangörerna lugnar befolkningen. Men även om problemen kan lösas under själva mästerskapet, kan Kina drabbas av framtida konsekvenser.

– De måste tänka långsiktigt, och se till att det inte blir en börda i framtiden, säger Ma Tianjie, chef Greenpeace Kina.

Se hela inslaget om de möjliga konsekvenserna för ett OS i Kina ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.