Kustområdet i Sotji innefattar sex arenor, däribland arenan där invigning och avslutning hålls.

OS-arenorna i Sotji

Uppdaterad
Publicerad

Elva arenor och anläggningar kommer att vara värdar för de sporter och grenar som finns på OS-programmet i Sotji.

I Adler vid utkanten av Sotji ligger ”kustområdet”, som innefattar bland annat OS-byn och den olympiska parken.

I den olympiska parken, med gångavstånd från OS-byn, ligger totalt sex arenor där ishockeyn, curlingen och skridskogrenarna kommer att avgöras. I parken ligger också den nybyggda arenan ”Fisht Olympic Stadium” där öppnings- och avslutningsceremonierna hålls.

OS i Sotji

Bergsområdet, vid orten Krasnaja Poljana, ligger cirka 600 meter över havet och 60 kilometer från OS-staden Sotji. I bergen ligger fem olika anläggningar där grenarna bob, rodel, skidskytte och skidor avgörs

Kustområdet

1) Fisht Olympic Stadium

Ny permanent arena med en publikkapacitet på 40 000 åskådare. Här kommer invignings- och avslutningsceremonierna att hållas. Efter spelen kommer arenan användas som fotbollsstadion, arena för andra idrottsevenemang och konserter.

Idrotter: Invigning/Avslutningsceremoni

Publikkapacitet: 40 000

Om arenan: Designen är unik i Ryssland. Det är den första storskaliga struktur som har ett genomskinligt tak. Arenan är fullt handikappanpassad och miljöanpassad. Namnet ”Fisht” har arenan fått efter berget Fisht som mäter 2 857 m.ö.h. och är ett av Rysslands mest kända berg. Hela berget går att se inifrån arenan. På svenska är betydelsen ”vitt huvud”, ”vit frost” eller ”grå-hövdad”.

Efter OS: Arenan kommer att användas som nationell fotbollsarena och som träningscenter. Den kommer också användas till konserter och andra underhållningsevenemang.

Färdigställd: 2013

2) Shayba

Ny flyttbar arena.

Idrotter: Ishockey

Publikkapacitet: 7 000

Efter OS: Arenan kommer att plockas ner och användas som en isarena i en annan rysk stad.

3) Bolshoy

Ny permanent arena som tillsammans med arenan Shayba drivs av Internationella Ishockeyförbundet. Arenorna, tillsammans med ytterligare en träningsarena, ligger med gångavstånd från varandra. Här kommer alla ishockeymatcher att spelas under OS.

Idrotter: Ishockey

Publikkapacitet: 12 000

Om arenan: Designen på arenan är inspirerad av en frusen droppe.

Efter OS: Arenan kommer användas som en multiarena för idrotts- och underhållningsevenemang.

Färdigställd: 2012

4) Ice Cube Curling Center

Ny temporär arena

Idrotter: Curling

Publikkapacitet: 3 000

Om arenan: Arenan har en enkel design som är tänkt att symbolisera demokrati, tillgänglighet och festlighet.

Efter OS: Arenan kommer att förbli en curlingarena men är flyttbar och kan komma flyttas till en annan rysk stad efter OS.

5) Adler Arena

Ny permanent arena

Idrotter: Skridsko

Publikkapacitet: 8 000

Om arenan: En ovalformad konstruktion med två tävlingsbanor och en träningsbana. Storleken på arenan möter kraven från Internationella Skridskoförbundet på en banlängd av 400 meter.

Efter OS: Efter spelen ska arenan användas som mässhall.

6) Iceberg Skating Palace

Ny temporär arena

Idrotter: Konståkning och short track

Publikkapacitet: 12 000

Om arenan: Namnet ger associationer till den arkitektoniska formen på arenan.

Efter OS: Iceberg Skating Palace är en flyttbar arena som kan komma att plockas ner och flyttas till en annan rysk stad.

Bergsområdet

1) Rosa Khutor Alpine Center

Permanent arena

Idrotter: Alpin skidåkning

Publikkapacitet: 7 500

Om arenan: Området ligger på Aibga Ridge. Den totala längden på tävlingsbanorna är 20 km och Störtlopp, Superkombi, Super-G, Storslalom och Slalom kommer alla ner i samma målområde. Alla backar är utvecklade av Bernard Russi, en erkänd arkitekt för alpina tävlingsarenor från Internationella Skidförbundet. Namnet Rosa Khutor är det geografiska namnet på det omkring 1 820 hektar stora området på Aibga Ridge ovanför floden Mzymta.

Efter OS: Ski resort

2) Rosa Khutor Extreme Park

Permanent arena

Idrotter: Freestyle och snowboard

Publikkapacitet: 4 000 (freestyle) 6 250 (snowboard)

Om arenan: Arenan ligger på västra sidan av Rosa Khutor platån

Efter OS: Arenan kommer användas för tävlingar inom freestyle, snowboard efter OS. Den kommer även ha spår för längdskidor.

3) Laura Cross-Country and Biathlon Center

Permanent arena

Idrotter: Längd- och skidskytte

Publikkapacitet: 7 500

Om arenan: Området är uppbyggt längs bergskammen Psekhako Ridge, cirka 6,5-10 km nordost om Krasnaya Polyana. Centret inkluderar två separata arena med varsitt start- och målområde samt två isolerade bansystem för längdskidor och skidskytte. Här finns också uppvärmningsområde samt naturligtvis en skyttestadion för skidskyttet.

Namnet Laura kommer från en turbulen bergsflod med ett stort antal vattenfall. Flodens namn baseras på en legend om en ung flicka som valde döden istället för att leva med en gammal prins som hon inte älskade. Hon flydde och hoppade från en sten ner i floden som sedan fick namn efter henne.

4) Sliding Center Sanki

Permanent arena

Idrotter: Bob, rodel och skeleton

Publikkapacitet: 5 000

Om arenan: Arenan är byggd vid Alpika Service Mountain Ski Resort med målområdet i Rzhanaya Polyana. Senaste tekniken inom is-preparering har använts för att säkerställa en optimal temperatur längs hela banan.

Efter OS: Arenan kommer användas som nationellt träningscenter efter OS.

5) RusSki Gorki Jumping Center

Permanent arena

Idrotter: Backhoppning, Nordisk Kombination

Publikkapacitet: 7 500

Om arenan: Arenan ligger vid byn Esto-Sadok på de norra sluttningarna av Aibga Ridge. Placeringen valdes ut av internationella experter för att arenan skulle harmonisera med det omgivande landskapet och för att de aktiva ska skyddas för sidvind. Här finns de senaste Olympiska K-95 och K-125 backhoppningsbanorna.

Efter OS: Arenan kommer användas som nationellt träningscenter efter OS.

OS-byn

De aktiva kommer vara utspridda på tre OS-byar, en nere i Sotji och två uppe i bergen fördelat på uthållighetsidrotter (längd- och skidskytte) och utförsåkningsidrotter (alpint, freestyle, bob/rodel och backhoppning).

Källa: SOK

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji

Mer i ämnet