OS-hjälten: Simmarna tränar för lite

Uppdaterad
Publicerad

Med två månader kvar till VM i Kazan anser Guldmedaljören från OS 1980 i Moskva, Bengt Baron att de svenska herrsimmarna idag har mer att ge träningsmässigt för att nå medaljerna igen.

”Det gör lite ont, men om jag ska vara ärlig så måste de knyta näven och lägga de timmar som krävs i kloret för att bli bäst. Svenskarna måste träna lika mycket som de bästa och även åka utomlands för att träna med de bästa”, säger han.

Förra sommarens EM  i Berlin blev ett svagt mästerskap för de svenska herrsimmarna, men landslagssimmaren Simon Sjödin har svar till Barons kritik:

– Med all respekt till Bengt Baron så har han fel när han yttrar sig på det här sättet, att säga att vi tränar för dåligt är ett enkelt sätt att snacka ner oss. EM var en katastrof men felet ligger inte i mängdträningen utan det är mer specialdetaljerna i träningen vi måste bli bättre på, säger han.

VM i Kazan

Sjödin medger dock att Baron har rätt i att svenskarna tjänar på att träna mer utomlands och med de bästa stallen något som simförbundets sportchef Henrik Forsberg också håller med om.

– Efter EM var planen att söka oss ut oftare och så sker nu i en helt godkänd utsträckning, säger han.

VM i långbana startar i Kazan, Ryssland den 2 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.